Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


EurActiv: Arme nucleare americane, transferate din Turcia în România. MAE dezminte ferm. SUA nu poate confirma sau infirma

SUA au început transferul de arme nucleare staţionate în Turcia spre România, potrivit EurActiv.com, care citează două surse independente. MAE român dezminte cu fermitate informaţia.

ACTUALIZARE 3Departamentul Apărării din SUA a precizat joi, la solicitarea MEDIAFAX privind presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia în România, că politica SUA este să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor în niciun loc, din motive de securitate.

"Această politică se bazează pe refuzul de a furniza informaţii militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potenţiali, nevoia de creştere a eficienţei în descurajarea ameninţărilor nucleare şi de a contribui la securitatea armelor nucleare, în special faţă de ameninţările de sabotaj sau a celor teroriste", potrivit sursei citate.

ACTUALIZARE 2: Legislaţia internă interzice importul şi tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul naţional, România fiind şi membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare, a spus pentru MEDIAFAX fostul ministu de Externe Cristian Diaconescu.

ACTUALIZARE 1: Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat la Buzău, întrebat în legătură cu informaţiile potrivit cărora Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, că "nu există nici un fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie“.

......................................................................................

Potrivit uneia dintre surse, transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic şi politic. "Nu este simplu să muţi 20 de focoase", a declarat sursa, sub acoperirea anonimatului.

Altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au deteriorat în urma puciului eşuat, astfel încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme, care sunt acum în curs de a fi transferate la baza aeriană de la Deveselu.

Potrivit site-ului citat, Ministerul român al Afacerilor Externe a dezminţit cu fermitate informaţia: "Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român dezminte cu fermitate informaţia la care aţi făcut referire".

Circa 50 de arme nucleare tactice au fost staţionate din perioada Războiului Rece la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Siria.

Potrivit practicii ce datează din vremea Războiului Rece, scurgeri de informaţii referitoare la prezenţa de arme nucleare americane pe sol european nu au fost confirmate niciodată în mod oficial. Cu toate acestea, este de notorietate publică faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc arme nucleare ale SUA, potrivit Agerpres.

Relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au deteriorat după puciul eşuat din luna iulie, în condiţiile în care Turcia acuză Guvernul american că-l sprijină pe Fethullah Gülen, clericul exilat în SUA, acuzat că a orchestrat tentativa de lovitură de stat.