
Politică
Motivarea redeschiderii dosarului Revoluției: "Ancheta s-a făcut superficial. Procurorii nu au făcut niciun act de procedură"
Judecătorul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a confirmat decizia de redeschidere a dosarului Revoluţiei notează în motivarea hotărârii că verificările s-au făcut superficial, lacunar, incomplet.
"Organele de urmărire penală s-au rezumat la prezentarea situaţiei victimelor, la declaraţiile persoanelor vătămate şi ale martorilor, fără o analiză a probelor administrate şi fără trimitere la persoanele care au fost implicate în aceste evenimente", se arată în motivarea deciziei de confirmare a redeschiderii dosarului Revoluției.
Conform documentului obţinut de agenţia Mediafax, magistratul notează că procurorii care au dispus clasarea anchetei au făcut acest lucru fără ca "niciunul" dintre obiective stabilite la demararea cercetărilor să fie atins.
Mai mult, judecătorul afirmă că procurorii nu au făcut "niciun act de procedură" de la momentul înregistrării dosarului la Parchet, pe 27.02.2014, şi până la data clasării, 14.10.2015.
Redeschiderea anchetei Revoluţiei este necesară pentru a putea fi administrate probe astfel încât să fie aflat adevărul, consideră judecătorul.
"(…) având în vedere carenţele anchetei, apreciază că se impune cu necesitate reluarea cercetărilor, constatându-se legalitatea şi temeinicia ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Această procedură permite administrarea oricărei probe pentru lămurirea situaţiei de fapt şi aflarea adevărului, obligând organele de urmărire penală la respectarea tuturor dispoziţiilor legale aplicabile în faza de urmărire penală la respectarea tuturor dispoziţiilor legale aplicabile în faza de urmărire penală. Redeschiderea urmăririi penale nu este altceva decât reînvierea acţiunii publice", susţine magistratul.
Totodată, în motivare, se subliniază că prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor contra păcii şi omenirii, iar "omisiunea, neglijenţa organelor de urmărire penală nu-l pot exonera pe infractor de pedeapsă".
Înalta Curte a decis, pe 17 iunie, confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul Revoluţiei în urma cererii formulate de fostul prim procuror adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu.
Odată motivată această sentinţa, procurorii pot relua cercetările şi pot dispune noi audieri în acest caz.