Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Rusia și NATO - idei neconvenționale

accent.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

O relație istorică controversată este adusă azi în discuție la rubrica Accent pe istorie: relația dintre Rusia și NATO. De-a lungul timpului, au existat și idei mai puțin convenționale referitoare la legătura dintre cele două.

După 1990 și până în prezent - mai ales în prezent - dezbaterea pe marginea relației dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă a fost în centrul agendei internaționale. Recent, Rusia a invitat experți NATO la Moscova, în luna septembrie, pentru ,,consultări” privind securitatea în Europa.

Vă puteți imagina, însă, că ideea ca Rusia să se alăture NATO a fost amintită - nu putem ști exact dacă și luată în calcul - de unii lideri?

Unul dintre acesta a fost chiar Mihail Gorbaciov, liderul Uniunii Sovietice, predecesoarea Federației Ruse. În 1990, în timp ce Gorbaciov negocia reunificarea Germaniei la o întâlnire cu Secretarul de Stat James Baker, liderul sovietic a prezentat următoarea propunere: ,,Dacă NATO nu este îndreptată împotriva noastră și este o simplă structură de securitate care se adaptează noii realități internaționale, atunci propunem să ne alăturăm NATO”. Secretarul de Stat american a calificat propunere drept… ,,un vis”.

Era, cel mai probabil, o manieră de-a liderului sovietic de a tatona terenul pentru a sonda intențiile Occidentului la momentul respectiv.

De aceeași tactică îl putem bănui și pe Vladimir Putin, care, pe timpul când a fost pentru prima dată șef al guvernului, întrebat de un reporter dacă dorește ca Rusia să se regăsească în Alianța Nord-Atlantică, a răspuns: ,,De ce nu?”. În orice caz, știm că ulterior, când a devenit președinte l-a contactat pe lord Robertson, pe atunci secretar general al NATO, pentru a discuta posibilitatea de a se apropia de Alianță.

De altfel, în 2009, Radoslaw Sikorski, ministru de externe al Poloniei la momentul respectiv, a prezentat într-o intervenție publică această viziune ipotetică de includere a Rusiei în NATO ca pe un subiect care s-a dezbătut în cadrul organizației la mijlocul anilor ’90. Sub administrația Clinton, susținea Sikorski, s-a analizat, de asemenea, dacă și sub ce condiții Rusia ar putea deveni membru al Alianței Nord-Atlantice.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 

 
Emisiunea Accent pe istorie, în fiecare zi la ora 9.55, la RFI România