Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Martin Luther King Jr. și discursul care a făcut istorie – I have a dream

king.jpg

Image source: 
biography.com

În urmă cu 53 de ani, la sfârșitul lunii august, Martin Luther King Jr. avea să facă istorie cu un discurs fulminant pe tema drepturilor civile ale populației de culoare neagră din SUA. Secțiunea "I have a dream", care ulterior a devenit și titlul discursului, nici nu se afla în textul pe care King Jr. îl avea în față în momentul ceremoniei de la Lincoln Memorial. Dar asta nu ar trebui să ne mire, dacă ne gândim că, în general în istorie, unele dintre cele mai remarcabile evenimente se întâmplă neplanificat.

America acelei epoci era profund marcată de lupta pentru drepturi civile a populației de culoare neagră, iar celebrul incident de la Montgomery, când o femeie afro-americană, Rosa Parks, a fost arestată pentru că a refuzat să îi cedeze locul său din autobuz unei persoane de culoare albă, a reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva discriminării rasiale.

Manifestațiile pașnice pentru drepturile civile ale cetățenilor de culoare neagră de pe 28 august 1963, care au rămas în istorie sub denumirea de Marșul spre Washington, erau în atenția tuturor.

Din cele zece persoane programate să ia cuvântul, Martin Luther King a urcat pe scenă ultimul, în fața a peste două sute cincizeci de mii de oameni. Deși timpul maxim fixat de organizator pentru fiecare discurs era de 4-5 minute, publicul l-a ascultat cu atenție nu mai puțin de 15 minute.

La un moment dat, în timp ce Martin vorbea, din mulțime, s-a auzit brusc o voce de femeie. Era Mahalia Jackson, care s-a ridicat și a strigat: Tell’em about the dream, Martin! (Spune-le despre vis, Martin!). Se referea la un subiect pe care Martin Luther King îl abordase în urmă cu două luni într-un alt discurs, în Detroit și care, se pare că o impresionase pe cântăreață.

După ce a auzit solicitarea prietenei sale, King a mai rostit două propoziții din discursul pregătit, iar apoi a dat textul pregătit la o parte și, după o pauză de aplauze, a început să vorbească despre visul său, despre care mai vorbise, dar pe care nu intenționa să îl menționeze și de această dată:

Vă spun astăzi, prieteni, că, în ciuda dificultăţilor de azi şi de mâine, am un vis. Este un vis cu rădăcini adânc ancorate în visul american.

Audiența era în picioare, președintele John F. Kennedy, care urmărea evenimentul la televizor, a exclamat: Este al naibii de bun! (He’s damned good. Damned good), iar William Sullivan de la FBI a făcut următoarea recomandare: Dacă nu l-am calificat până acum, trebuie să o facem și să îl calificăm ca cel mai periculos negru al viitorului acestei națiuni.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România