Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Marea Britanie nu va rămâne în UE pe ușa din dos" - Theresa May

sedinta_cabinet_britanic.jpg

Ședința cabinetului britanic
Theresa May a prezidat prima ședință de cabinet consacrată ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană
Sursa imaginii: 
Reuters

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că va iniția procedura de ieșire a țării din Uniunea Europeană fără a cere aprobarea parlamentului și că Marea Britanie nu va rămâne în UE "pe ușa din dos". Premierul May a prezidat miercuri prima ședință de cabinet consacrată ieșirii din UE - Brexit.

"Vom examina următorii pași pe care trebuie să îi facem și vom analiza și oportunitățile care ne sunt deschise, acum când făurim un nou rol pentru Marea Britanie în lume", a declarat premierul May la începutul ședinței de cabinet.

"Trebuie să ne fie clar că vom face un succes din aceasta - ceea ce înseamnă că nu va fi nici un al doilea referendum, nici o tentativă de a rămâne cumva în UE prin ușa din dos. Și asta noi o vom înfăptui", a mai spus șefa guvernului. 

Ea a dat o replică acelora care au afirmat că Brexit este prea complicat și că până la urmă va trebui organizat un al doilea referendum după cel din 23 iunie anul acesta în care electoratul a votat în favoarea părăsirii UE cu 52% - 48%.

După ședința desfășurată la Chequers - o reședință prim ministerială aflată a 65 km nord vest de Londra - au reieșit trei concluzii principale, confirmate de cabinetul prim ministrului:

  • "Brexit trebuie să însemne controlul numărului persoanelor care vin din Marea Britanie în Europa, dar și un rezultat pozitiv pentru acei care doresc să facă comerț cu bunuri și servicii" se spune în comunicatul oficial, iar analiștii au interpretat acest lucru prin faptul că reducerea imigrației este mai importantă decât rămânerea în piața unică europeană.
  • Guvernul va depune notificarea de părăsire a UE fără a cere avizul parlamentului. Notificarea, în temeiul articolului 50 al Tratatului UE de la Lisabona din 2009, declanșează o perioadă de negocieri de doi ani după care statutul de membru al Uniunii încetează. 
  • Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care au adunări legislative proprii, vor fi consultate cu privire la Brexit dar nu vor avea drept de veto. În Scoția și Irlanda de Nord electoratul a votat în majoritate pentru rămânerea în UE, în timp ce în Anglia (cu excepția Londrei) și Țara Galilor electoratul s-a pronunțat în favoarea ieșirii.  

Poziția de negociere cu UE a Marii Britanii nu este deocamdată clară, în rândul Partidului Conservator de guvernământ conturându-se două poziții: cea a euroscepticilor care nu doresc concesii de dragul rămânerii în piața unică și cea a acelora care militează pentru un acces cât mai facil la această piață.

Liderii europeni în frunte cu președintele Franței, Francois Hollande, au spus în mod clar că rămânerea Marii Britanii în piața unică este condiționată de păstrarea libertății de mișcare a forței de muncă.

Premierul May a declarat în luna iulie că nu va depune notificarea de părăsire înainte de anul 2017, dar anul viitor este un an electoral atât în Franța cât și în Germania - țările care constituie motorul Uniunii - ceea ce pune sub semnul întrebării data declanșării procedurii de ieșire din UE.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ