Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armata filipineză intervine în forţă după atentatul terorist de la Davao

duterte.jpg

Presedintele filipinez, Rodrigo Duterte.
Sursa imaginii: 
REUTERS

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a decretat instituirea la nivel national a "stării de anarhie", după ce gruparea teroristă Abu Sayyaf a detonat o bombă în orașul Davao, cauzând decesul a 14 persoane și rănirea a aproximativ 70, notează The Associated Press.

Preşedintele Duterte, care a inspectat locul atacului de vineri seară a declarat că instituirea stării de anarhie nu constituie o impunere a legii marțiale. Aceasta ar permite trupelor militare să fie dislocate în centrele urbane pentru a susține poliția în operarea unor puncte de control și ar creștere numărul de patrule pe străzi, a adăugat președintele filipinez.

Un purtător de cuvânt al Abu Sayyaf, Abu Rami, a anunțat că gruparea este responsabilă pentru explozie, dar Duterte a spus că anchetatorii iau în calcul și alți posibili suspecți, printre care sindicatele de droguri. Incidentul a avut loc chiar în perioada în care președintele filipinez Rodrigo Duterte se afla în Davao, însă acesta era departe de locul exploziei, a declarat fiul său, Paolo, care este și viceprimar al orașului, raportează Reuters.

Explozia s-a produs într-o piață aflată în apropierea hotelului Marco Polo, care este în mod frecvent vizitat de președintele filipinez, anterior primar al orașului. Paolo Duterte a afirmat iniţial că dovezile ar indica faptul că explozia ar fi fost cauzată de un rezervor de gaz petrolier lichefiat, însă a adăugat că ancheta este în curs.

Vă reamintim, forțele filipineze de securitate sunt angrenate într-o operațiune împotriva militanților grupării islamiste Abu Sayyaf, care este listată drept organizație teroristă de Statele Unite și Filipine.