Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi înfrângeri pentru jihadişti la frontiera turco-siriană

jarablus.jpg

Orasul Jarablus sub asaltul fortelor turce.
Sursa imaginii: 
REUTERS

Forțele militare turce au lansat sâmbătă o nouă ofensivă în nordul Siriei, la vest de un oraș la frontieră ocupat de militanții rețelei teroriste Stat Islamic, au anunțat autoritățile de la Ankara. Ofensiva este o "nouă fază" a unei operațiuni care vizează eliminarea rețelei jihadiste din zona aflată la frontiera Siriei cu Turcia.

Agenția privată de știri Dogan a relatat că cel puțin 20 de tancuri și cinci transportoare blindate au traversat frontiera în dreptul localității turce Elbeyli, vizavi de orașul sirian al-Rai. Noua incursiune are loc la aproximativ 55 de kilometri vest de Jarablus, unde forțele turce au trecut pentru prima dată în Siria, cu zece zile în urmă. Agenția oficială de știri Anadolu a anunțat că "prin această nouă fază a operațiunii, se urmărește eliminarea elementelor teroriste de pe linia Azaz-Jarablus." În cursul ultimelor zile rebelii au avansat rapid, recucerind de la Stat Islamic mai multe zone frontaliere, cu susținerea artileriei turce și a avioanelor de luptă ale coaliției internaționale conduse de Statele Unite.

Aceasta s-a dotat şi cu noi arme tactice. Forțele americane au amplasat ”recent” un sistem de lansator de rachete mobil pe teritoriul turc, au informat sâmbătă responsabili americani. Dispozitivul lansator de rachete cu înaltă mobilitate HIMARS a vizat și atins deja de vineri o unitate tactică și o clădire aparținând grupării jihadiste, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului central al Statelor Unite (CENTCOM), maiorul Josh Jacques. Detașamentul, care permite Statelor Unite să lovească o țintă "cu un înalt grad de precizie și o rază de acțiune semnificativ mai mare", a fost amplasat în Turcia în sprijinul coaliției internaționale conduse de SUA, a precizat purtătorul de cuvânt. Şi Ambasada SUA la Ankara a menționat pe Twitter că este vorba despre o "nouă etapă în cooperarea turco-americană în lupta împotriva Stat Islamic". Sistemul HIMARS a mai fost utilizat în cursul unor operațiuni din Irak și Afganistan.