Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


G20: Barack Obama promite sprijin pentru găsirea autorilor puciului eşuat din Turcia

g20_hangzhou.png

Sursa imaginii: 
en.wikipedia.org

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama îşi asigură omologul turc, Recep Tayyip Erdogan că îl va ajuta să îi găsească pe cei care au încercat să îl înlăture de la putere, pe 15 iulie. Cei doi s-au întâlnit în cadrul summitului G20. Şi cancelara Angela Merkel s-a văzut cu liderul turc şi l-a asigurat că discuţiile privitoare la  aderarea Turciei la Uniunea Europeană continuă.

Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe imam-ul Fethullah Gülen, exilat în Statele Unite din 1999, că ar fi creierul puciului nereuşit din Turcia şi a cerut extrădarea lui. Vice-preşedintele american Joe Biden s-a deplasat la Ankara pe 24 august şi a cerut probe pentru a-l extrăda pe imam. Vizita s-a dorit a fi una de reconciliere între cei doi aliaţi în cadrul NATO. Fostul imam a negat implicarea sa. Presedintele Barack Obama a precizat că va ajuta Turcia pentru a aduce în justiţie vinovaţii pentru puciul ratat. Relaţiile turco-americane au fost extrem de tensionate în ultima perioadă şi după bombardarea de către Turcia a miliţiilor kurde din nordul Siriei, care sunt sprijinite de Washington.

Între timp, Uniunea Europeană continuă discuţiile cu Turcia în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul comunitar. Cancelarul Angela Merkel s-a arătat optimistă, în această privinţă, la finele întâlnirii cu preşedintele turc, în cadrul G20. Cancelara şi-a exprimat speranţa că Uniunea Europeană şi Turcia vor putea să îşi rezolve diferenţele de opinie în ceea ce priveşte excepţia de la viză pentru turcii care vor să călătorească în Uniunea Europeană.

Aceasta este una dintre clauzele acordului încheiat în martie, între Bruxelles şi Ankara, în problema refugiaţilor. ‘Discuţiile cu Comisia Europeană sunt intense şi continuă’, a dat asigurări Angela Merkel.

Guvernul turc nu a apreciat reacţia responsabilor europeni la tentativa de puci din 15 iulie şi a ameninţat că va rupe acest acord. Dar, potrivit cotidianului german Welt am Sonntag, care citează surse guvernamentale, Turcia a acceptat ca o decizie vis-a-vis de această excepţie să fie luată spre finele anului.

Angela Merkel a cerut şi soluţionarea conflictului dintre Berlin şi Ankara în ceea ce priveşte accesul unor responsabili germani la baza turcă Incirlik, aflată în apropierea frontierei cu Siria şi unde sunt staţionaţi 250 de militari germani în cadrul campaniei internaţionale ce acţionează împotriva  grupării Stat Islamic.   

Ïn iunie, Turcia a interzis unor deputaţi germani să intre în această bază  după ce Bundestagul a adoptat o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul armean comis de otomani, în 1915.

O nouă vizită a fost solicitată pentru data de 4 octombrie.