Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Theresa May pune la îndoială sistemul imigrației pe puncte

may_1.jpg

Theresa May pune la îndoială un sistem susținut de mai mulți miniștri ai săi
Sursa imaginii: 
AFP/Getty Images

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a pus la îndoială sistemul pe puncte ca mod de control al imigrației, în favoarea căruia au făcut campanie câțiva colegi ai săi miniștri pentru referendumul din 23 iunie când electoratul a votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

 

Aflată în China la summitul G20, Theresa May a admis faptul că electoratul a votat în favoarea unui control mai strict al persoanelor care vin în Marea Britanie din statele membre UE, dar a aruncat un dubiu asupra sistemului pe puncte susținut de actualul ministru de externe, Boris Johnson.

"Acest sistem nu este un glonte de argint atunci când ai de face cu imigrația. Trebuie să aruncăm o privire mai largă", a declarat premierul May la Hangzhou.

Sistemul pe puncte constă în stabilirea unor cote anuale pe profesii și evaluarea solicitanților coform unui barem.

Ultimele date statistice arată că migrația netă anuală în Marea Britanie este de 320000, circa jumătate provenind din UE.

Premierul May și guvernul ei au dat de înțeles în urma primei ședințe de cabinet consacrate ieșirii din UE - Brexit - că reducerea numărului de migranți din țările UE constituie o prioritate și are precedență chiar și asupra accesului Marii Britanii la piața unică europeană.

Liderii europeni în frunte cu președintele Franței, Francois Hollande, a avertizat că fără libertatea de mișcare a persoanelor Marea Britanie nu poate avea acces la piața unică după ieșirea din Uniune.

Premierul May a spus că nu va depune în 2016 notificarea privind intenția de ieșire din UE care declanșează o procedură de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea calității de membru.