Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Tusk la G20: Capacitatea Europei de a găzdui refugiați e aproape de limită

tusk.jpg

Donald Tusk, președintele Consiliului European
Sursa imaginii: 
RFI

Capacitatea Europei de a găzdui refugiaţi pe teritoriul său este aproape de a-şi atinge limita, a atenţionat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la Summitul G20 din China. El a cerut tuturor marilor puteri din această organizație să îşi asume partea lor de responsabilitate.

”Trebuie să fim realişti şi pragmatici”, a explicat Donald Tusk: ”problema nu o reprezintă doar refugiaţii provenind din ţări aflate în război, precum Siria. Vorbim de 60 până la 70 de milioane de oameni deplasaţi în întreaga lume, un fenomen care se produse şi, spre exemplu, în Asia. Doar un efort la scară mondială ar putea genera rezultate”.

Doland Tusk a lansat un apel către puternicii membri din G20, printre care se află şi China, a doua economie a lumii, să-şi asume partea lor de responsabilitate. El s-a referit la un ajutor financiar dar şi la un ajutor pentru dezvoltarea ţărilor din care pleacă migranţii.

În tot acest timp, Uniunea Europeană este divizată în chestiunea refugiaţilor, la un an de la decizia germanilor de a-şi deschide porţile imigranţilor.

Numeroase state europene, în special din Est, estimează că decizia Angelei Merkel fragilizează spaţiul Schengen.

Până la finele anului va deveni operaţional un nou organism creat pentru a proteja frontierele externe ale Uniunii.

La G20, preşedintele Barack Obama l-a felicitat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru ”ajutorul umanitar excepţional” oferit.

”Turcia  găzduieşte mai mulţi refugiaţi decât orice altă ţară şi a devenit astfel un partener crucial în furnizarea de asistenţă civililor vulnerabili veniţi din Siria şi Irak”, a declarat Barack Obama, menționând că Ankara nu trebuie să poarte această greutate de una singură, ea are nevoie de ajutor.

De partea sa, reprezentanții UE au vorbit despre Africa, în condițiile în care coastele acestui continent au redevenit o rută folosită de migranţi pentru a ajunge în Europa. Propunerea avansată este ca Europa să investească mai mult în unele ţări din Africa pentru a frâna migraţia.