Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Islamistul radical Anjem Choudary condamnat la cinci ani închisoare

anjem_choudary.jpg

Anjem Choudary
Anjem Choudary a împins prea departe libertatea de exprimare
Image source: 
www.chicagotribune.com

Unul dintre cei mai radicali fundamentaliști islamiști din Marea Britanie, Anjem Choudary, a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare cu executare pentru că a îndemnat la sprijinirea organizației extremiste Statul Islamic (IS). Choudary este acuzat că a inspirat numeroși tineri să călătorească în Siria și Irak ca să se alăture IS.

Când a pronunțat sentința, judecătorul de Curtea Centrală Penală din Londra l-a descris pe Choudary drept un om calculat și periculos.

Atât el cât și principalul său asociat, Mohammed Mizanur Rahman, condamnat și el la același termen, vor fi de asemenea obligați să raporteze la poliție timp de 15 ani după ieșirea din închisoare orice schimbare de adresă.

Juriul îl găsise vinovat luna trecută pe Choudary de încălcarea legii de prevenire a terorismului prin solicitarea sprijinului pentru IS în perioada 2014 - 2015.

În vârstă de 49 de ani și de formație avocat, Choudary a dat mari bătăi de cap în ultimii 20 de ani polițiștilor prin faptul că acțiunile și intervențiile sale publice nu au putut fi dovedite a fi ilegale, el incitând frecvent la instituirea Shariei - legea islamică - în Marea Britanie și declarându-se un inamic pe față al democrației.

Incitare la ură

Șefii contra-terorismului britanic îl acuză că ar fi ajutat la radicalizarea a numeroși tineri musulmani din Marea Britanie între care Michael Adebolajo și Michael Adebowale care l-au ucis pe militarul Lee Rigby în sudul Londrei în mai 2013.

Dar în ultimii ani Choudary a mers prea departe atunci când a îndemnat la sprijinirea IS, iar judecătorul a spus că atât el cât și Rahman "au trecut granița dintre exprimarea legitimă a propriilor vederi și un act criminal", adăugând că cei doi nu au exprimat niciun fel de remușcare pentru infracțiunea comisă.

Clasa politică, presa, serviciile anti-teroriste și poliția din Marea Britanie răsuflă acum ușurate că acest inamic public numărul unu este în sfârșit după gratii.

Problema care se pune acum este cea a izolării sale în închisoare, deoarece Choudary s-a dovedit extrem de abil în atragerea de susținători, iar penitenciarele sunt medii ideale pentru radicalizare islamistă.

Marea Britanie a fost mult timp privită ca un teritoriu sigur pentru predicatorii islamiști radicali, atât cei autohtoni ca Choudary, cât și pentru cei refugiați din state musulmane unde deveniseră adversari ai regimurilor de acolo, iar capitala britanică era poreclită în derâdere Londonistan.

Condamnarea lui Choudary, ca și extrădarea lui Abu Hamza în Statele Unite și Abu Qatada în Iordania arată că Marea Britanie nu mai este dispusă să tolereze incitarea la ură islamistă în numele libertății de exprimare.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ