Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Boko Haram, adică ,,Educația occidentală este interzisă”

boko.jpg

luptător Boko Haram
Sursa imaginii: 
RFI / REUTERS/Emmanuel Braun

Deși mai puțin mediatizată, gruparea teroristă Boko Haram, nu este deloc un pericol de neglijat pentru comunitatea internațională. Accent pe istorie reamintește astăzi câteva lucruri de bază din istoricul formațiunii.

Recent, autoritățile nigeriene au anunțat că liderul Boko Haram ar fi fost rănit mortal într-un raid aerian. În timp ce misterul asupra uciderii reale sau nu a liderilor grupărilor teroriste rămâne o caracteristică a dinamicii internaționale, să vedem care este, pe scurt, istoria formațiunii islamiste din Africa.

Boko Haram se traduce prin ,,Educația occidentală este interzisă”, în timp ce denumirea oficială a grupului (Jama‘atu Ahl as-Sunnah li-Da‘awati wal-Jihad) înseamnă „Grupul Sunniților care Luptă pentru Jihad”. Denumirile indică, deci, un grup fundamentalist islamic de origine sunnită, însă acesta nu este omogen din punct de vedere religios, existând și luptători șiiți care s-au alăturat cauzei.

Există surse care plasează coagularea grupului în anii ’90, dar cei mai mulți specialiști consideră ca dată de naștere anul 2002. Liderul spiritual care a fondat Boko Haram în Nigeria a fost Mohammed Yusuf, ucis în timpul  rebeliunii de amploare din anul 2009. Atunci,  unii adepți Boko Haram au refuzat să respecte legea care introducea obligativitatea căștilor de protecție pentru motociclete și au provocat revolte violente, care s-au răspândit în provinciile Borno, Yobe și Kano. Armata nigeriană a utilizat forța pentru a înnăbuși rebeliunea, 800 de oameni pierzându-și viața.

Din 2009, gruparea a lansat operațiunile militare pentru instaurarea unui stat islamic. Tot în anul 2009, gruparea s-a afiliat al-Qaeda și a adoptat o serie de tactici specifice precum dezvoltarea de instrumente explozive (de exemplu, prima mașină capcană a fost folosită în 2011) sau răpirile. Au urmat numeroase asasinate și atacuri sinucigașe cu un număr de victime din ce în ce mai mare, însă majoritatea țintelor erau politice sau religioase. Abia din 2012-2013 Boko Haram a început să atace ținte civile, precum autobuze, biserici sau piețe și chiar sediul ONU din Abuja. De asemenea, a început și un proces de recrutare de luptători, prin școlile islamiste și folosind propaganda specifică. Grupul și-a schimbat și viziunea asupra teritoriului prădat, pe care acum îl ocupă, fără a avea neapărat capacitatea unui stat.

Resursele semnificative ale grupării ridică semne de întrebare privind ajutorul extern pe care Boko Haram îl primește, cel mai probabil de la grupări al-Qaeda. Se pare că Osama bin Laden ar fi trimis în Nigeria un ajutor de 1.8 milioane de lire sterline în preajma anului 2002, având ca beneficiari grupările islamiste. Alte surse de finanțare sunt asigurate, de exemplu, din răpiri.

Boko Haram a fost clasificat drept o grupare teroristă de S.U.A pe 14 noiembrie 2013. În 2014 și-a proclamat propriul califat în zonele din Africa pe care le controlează, iar la începutul anului 2015 a lansat primele atacuri în afara Nigeriei, în statul Camerun și în Niger.

Liderul formațiunii teroriste, Abubakar Shekau, care se presupune că a fost ucis luna trecută, pleca de la următoare premiză: „Îmi face plăcere să ucid pe oricine îmi comandă Dumnezeu- așa cum imi face plăcere să ucid pui de găină și berbeci”(BBC).

Sursăhttp://ir-report.ro/index.php/cele-5-puncte/500-5-puncte-despre-boko-haram

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România