Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: "Mingea e în terenul UK" - președintele Consiliului European

may_tusk.jpg

Theresa May și Donald Tusk
Donald Tusk i-a spus Theresei May că negocierile de ieșire din UE ar trebui să înceapă cât mai curând
Sursa imaginii: 
www.independent.co.uk

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a spus premierului Theresa May "mingea e în terenul vostru", în legătură cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Președintele Tusk a adăugat că e în interesul tuturor ca procesul de negocieri să înceapă cât mai curând.  

Aflat la Londra pentru discuții cu premierul May, președintele Tusk a declarat că toți ceilalți 27 de membri ai UE așteaptă să vadă când va declanșa Marea Britanie în mod oficial procesul ieșirii din Uniune pentru care s-a pronunțat în majoritate electoratul britanic în referendumul din 23 iunie.

Săptămâna viitoareva avea loc în capitala Slovaciei, Bratislava, un summit UE la care cei 27 de lideri europeni vor discuta viitorul Uniunii fără Marea Britanie.

Președintele Tusk a mai spus că nu vor avea loc niciun fel de negocieri înainte de depunerea de către guvernul britanic a notificării privind intenția de părăsire a UE, care declanșează un proces de negocieri pe durata a doi ani și care se încheie cu încetarea calității de membru al Uniunii.

"Sunt conștient că nu e ușor, dar sper în continuare că procesul va începe cât mai curând cu putință. Nu mă îndoiesc că în final scopul nostru strategic comun este de a stabili relații cât mai apropiate cu putință", a mai spus președintele Tusk.

Premierul May a refuzat să facă orice declarații cu privire la data depunerii notificării în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 care declanșează procesul ieșirii, dar la scurt timp după preluarea funcției în lua iulie ea a spus că această notificare nu va fi depusă anul acesta. 

Guvernul britanic a fost criticat de parlamentari pentru lipsa unei strategii cu privire la Brexit, iar premierul May a respins zilele trecute ideea unui sistem pe puncte de control al imigrației după ieșirea din UE.

Mai mulți lideri ai UE în frunte cu președintele Franței, Francois Hollande, au declarat că Marea Britanie nu poate avea acces la piața unică europeană decât dacă păstrează libertatea de mișcare a persoanelor după ieșirea din Uniune, dar premierul May și alți membri de frunte ai cabinetului au dat de înțeles că reducerea migrației din UE are prioritate față de accesul la piața unică. 

Între timp, premierul May a anunțat că Marea Britanie negociază deja cu Australia îndepărtarea barierelor vamale după ieșirea din UE și că state ca Mexicul, Coreea de Sud și Singapore și-au declarat interesul față de o asemenea măsură.