Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nou incident militar ruso-american în zona Mării Negre

suhoi.jpg

Image source: 
REUTERS

Un nou incident militar ruso-american a avut loc miercuri în regiunea Mării Negre. Ministerul rus al Apărării afirmă că a fost forţat să trimită avioane de luptă Suhoi-24 pentru a intercepta mai multe avioane americane ce se apropiau de granița sa deasupra Mării Negre. Moscova susţine că aparatele de zbor americane şi-ar fi dezactivat transponderele, care sunt necesare pentru identificare.

''După ce avioanele de luptă rusești s-au apropiat de avionul de recunoaștere pentru o inspecție vizuală și identificare a numerelor de înregistrare ale aparatului, avioanele americane și-au schimbat brusc cursul și au zburat în direcția opusă față de granița rusă'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, într-un comunicat. Potrivit lui Konașenkov, piloții ruși au acționat în strictă concordanță cu normele internaționale.

Statele Unite susţin însă că interceptarea ar fi fost « periculoasă şi neprofesionistă ». Oficiali americani din domeniul apărării citaţi de Reuters spun că avionul american de recunoaștere de tipul P-8 efectua doar o misiune de rutină deasupra Mării Negre. Aceleaşi surse, care s-au exprimat sub protecția anonimatului, susţin că manevrele efectuate de aviaţia militară rusă ar fi fost la un moment dat de-a dreptul « riscante » pentru aeronava americană.

Potrivit unuia dintre  oficialii citaţi de Reuters, incidentul a durat circa 19 minute, iar momentul cel mai periculos a fost atunci când avionul rus a trecut la circa trei metri pe lângă aparatul american. Incidentul este în prezent analizat de responsabilii Pentagonului, aceștia urmând să decidă dacă el va fi abordat la întâlnirea anuală dintre militarii ruși și americani dedicată examinării situațiilor de acest gen.

Numeroase situații asemănătoare în care au fost implicate nave sau avioane militare ruse și americane au mai survenit anul acesta, una fiind consemnată în luna aprilie, când două avioane ruse au simulat un atac asupra unui distrugător american în Marea Baltică. Statele Unite și fosta URSS au semnat în anul 1972 un acord menit să prevină interacțiunile militare periculoase în spațiile maritime.