Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord confirmă efectuarea celui mai puternic test nuclear de până acum

coreea.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Reuters/KCNA

Coreea de Nord a efectuat vineri cel de-al cincilea și cel mai puternic test nuclear de până acum, anunţă  autoritățile de la Seul, după ce seismografele au înregistrat un cutremur de suprafață având epicentrul în apropierea instalației nucleare a Phenianului.

Coreea de Nord a confirmat ulterior efectuarea unui test cu arme nucelare care ar avea drept scop să contracareze ceea ce Phenianul consideră ca fiind ostilitatea americană, relatează Reuters.

Specialiştii estimeaza ca testul a avut o putere de până la 30 de kilotone. Ministerul chinez al Mediului a început să monitorizeze nivelul radiaților la frontiera cu Coreea de Nord, iar premierul japonez spune că efectuarea unui nou test nucelar este o acțiune ce nu poate fi tolerată.

Autoritățile nord-coreeene au mai afirmat că focoasele nucelare testate pot fi montate pe rachete balistice.

Președintele sud- coreean Park Geun-hye a declarat despre liderul de la Phenian, Kim Jong Un, că dă dovadă de "nechibzuință maniacală" în efortul de obținere a armelor nucleare, ignorând complet cererile comunității internaționale.

Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite a comunicat că monitorizează situația în coordonare cu partenerii din regiune.