Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesajul grupărilor radicale, că ar exista o scurtătură către paradis, este unul fals

Imamul Muhammad Musri păstorește 40.000 de suflete în centrul statului Florida, și este fondatorul Societății Islamice, care grupează zece moschei și o constelație de centre educative și caritabile. Angajat de peste două decenii în proiecte ecumenice, de dialog  interconfesional, el este extrem de solicitat, în calitate de comentator, de cele mai prestigioase instituții mediatice ale lumii, de la CNN la BBC și Al-Jazeera. În fiecare săptămână, Imamul Musri este co-moderator - alături de un rabin și un pastor neo-protestant - al popularei emisiuni radiofonice TREI ÎNȚELEPȚI, difuzată de postul public WMFE - Orlando și care își propune să abordeze cu umor și bună înțelegere subiecte religioase de multe ori delicate.

Imamul Muhammad Musri a apărut imediat la conferințele de presă organizate după atacul terorist de la Orlando, mobilizând comunitatea islamică pentru donare de sânge și alte acțiuni urgente, a repetat mesajul său, că grupul terorist Stat Islamic este un "cult criminal", membrii săi niște josnici "ucigași" care nu reprezintă o credință milenară practicată de peste un miliard și jumătate de oameni,  a participat la acțiuni locale cu mare încărcătură simbolică și la un marș, la Washington, împotriva extremismului și violenței.

Imamul Muhammad Musri: Trăiesc în Orlando, Florida, unde s-a petrecut cumplitul masacru în care 49 de persoane au murit și alte 53 au fost rănite. În timpul Ramadan-ului, când ne rugam în moschei, un individ care se pretinde musulman dar care nu ne reprezintă a săvârșit un act odios. A fost o apăsare enormă asupra comunității mele, a mea personal. O tragedie întâmplată departe te afectează altfel decât una lângă tine, care lovește oameni pe care-i cunoști. Ne-am implicat mult în perioada ce a urmat, și când doamna Clinton a vizitat Orlando-ul primarul m-a invitat la întâlnirea cu ea. Am vorbit,  în calitate de lider al comunității mahomedane,  despre ce-i de făcut pentru a elimina violența, ura și extremismul. M-am angajat să fac tot ce pot aici, în Florida, în țară și chiar în lume pentru a răspândi un mesaj de pace și acceptare a semenilor. E pentru mine ceva natural, venind în prelungirea lucrării mele de-o viață. Acum trebuie s-o fac la scară mai mare și mai frecvent decât în trecut.

Reporter: Fundalul, contextul acestui angajament salutar este, bineînțeles, violența comisă în numele religiei, a Islamului. Cum am ajuns în această situație, și care este antidotul, cu ce arme va angajați,  cum luptați, ca lider religios, dinlăuntrul credinței?

Imamul Muhammad Musri: Creșterea numărului și frecvenței atacurilor teroriste îngrijorează și sperie multă lume. E important ca liderii să ofere context și să nu ajute inamicul, grupările teroriste,  oferindu-le argumente de recrutare în plus.  Tinerii, care sunt influențabili, sunt asaltați cu propaganda. Trump înlesnește, într-un fel, recrutarea,  îi împinge pe tineri către radicalism cu mesajul că nu sunt bineveniți:  chiar dacă ești american, locul tău nu-i aici.  Abordarea justă este să diferențiezi între integriștii care se dau musulmani și adevărații musulmani care, peste tot în lume, nu vor decât să trăiască în pace și bună vecinătate cu oameni de altă credință. Nu-i simplu,  e o luptă pentru inima și mintea generațiilor ce vin, cărora trebuie să le insuflăm ideea că indiferent unde trăiesc, în California, Florida, Paris sau Nisa, trebuie să iubească oamenii, vecinii, să respecte țara și legile ei. Așa ne învață Islam-ul. Deseori însă, vocile extreme, în special când aparțin liderilor politici, trimit un mesaj greșit, cu deosebire tinerilor care au multă energie și frustrare, și se simt deja înstrăinați în propriile lor comunități.  Dacă întărim această percepție  nu facem decât să-i împingem în prăpastie. Trebuie să abordăm aceste chestiuni și din unghi religios.  Eu, alți imami și învățați, avem a-i educa cu mai multă energie pe mahomedani, în special pe cei tineri, în spiritul adevăratei credințe, care înseamnă refuzul violenței radicale.  Să folosim Scriptura, Hadith, faptele și învaățăturile Profetului, ca exemple ce arată clar, cu dovezi solide, că a fi musulman înseamnă a fi pașnic.

Reporter: A fi pașnic și a găsi, cum vă place să spuneți, drumul cel drept către Paradis.

Imamul Muhammad Musri: În Paradis nu se ajunge ușor.  Cu siguranță nu prin violență, prin vătămarea altora. Se ajunge prin răbdare, dragoste și dăruire de sine, se ajunge punându-te în slujba altora. Există numeroase pilde ale Profetului și versete coranice care ilustrează aceste concepte. Mesajul  grupărilor radicale, că ar exista o scurtătură către Paradis, prin sinucidere sau uciderea altora, este unul fals. Tinerilor musulmani să le spunem adevărul, să-i luminăm întru înalta chemare de a învăța mai mult, de a înțelege mai bine, de a nu se lăsa ademeniți de mesaje radicale.