Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord fragil pentru pace în Siria: SUA şi Rusia convin asupra încetării focului, dar în teren lucrurile rămân complicate

pace.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

SUA şi Rusia au anunţat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un acord ce prevede o încetarea a focului în Siria începând de luni. O săptămână mai târziu, ar trebui să urmeze un nou parteneriat militar care să vizeze distrugerea grupărilor Stat Islamic şi Al-Qaida, precum şi stabilirea unor noi limite asupra forţelor liderului sirian Bashar al Assad. Acordul pare, însă, greu de pus în practică având în vedere că aproape zilnic sunt raportate schimburi de focuri.

Acordul dintre cele două mari puteri nu înseamnă automat terminarea războiului din Siria, unde se luptă pentru putere rebelii (susținuți de SUA), forțele regimului condus de Bashar al Assad (susținute de Rusia) și grupări teroriste precum Statul Islamic și Al Qaida.

După o zi de negocieri finale care au avut loc la Geneva, secretarul de Stat american, John Kerry, a spus că planul ar putea reduce violenţa în Siria şi ar putea conduce la o tranziţie politică urmărită de mult timp, punând capăt la peste cinci ani de conflicte violente.

El a numit acordul un potenţial "punct de cotitură" într-un conflict în care au murit aproximativ jumătate de milion de oameni, dacă se respectă condiţiile de către Guvernul sirian susţinut de Rusia şi de către grupurile rebele susţinute de Statele Unite.

Sursa: youtube

Pentru moment, a anunțat John Kerry, Statele Unite și Rusia fac apel la toate părțile în conflict să se angajeze la o încetare a ostilităților începând de la apusul soarelui, în data de 12 septembrie, informează agențiile internaționale de presă preluate de Agerpres. Astfel ar putea fi posibilă trimiterea de ajutoare umanitare în zone greu accesibile, inclusiv orașul Alep.

În acest scop, toate forțele militare ar trebui să se retragă de pe un drum de acces către Alep. Apoi, în termen de șapte zile, Rusia și SUA vor stabili un centru pentru un grup comun de implementare, în vederea luptei împotriva grupărilor Stat Islamic și Al-Nusra, aripa siriana a retelei teroriste Al-Qaida. Forțele de opoziție ar trebui să se distanțeze cât mai mult de aceste formațiuni extremiste.

La rândul său, ministrul rus de externe, citat de AFP, a recunoscut că nu poate garanta succesul noului plan. Acesta ar permite "implementarea unei coordonări eficiente a luptei antiteroriste, în special la Alep, și ar permite susținerea armistițiului. Toate acestea creează condițiile pentru o revenire la procesul politic", a spus Serghei Lavrov.

Șeful diplomației ruse a explicat că în cadrul centrului comun, menționat și de omologul său american, "militarii și reprezentanții serviciilor secrete ruse și americane se vor ocupa de chestiunile practice: diferențierea teroriștilor de opoziția moderată".

"Ne vom pune de acord asupra loviturilor împotriva teroriștilor realizate de forțele aeriene ruse și americane. Am căzut de acord asupra zonelor unde aceste lovituri vor fi coordonate", a mai spus Serghei Lavrov.