Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: România trebuie să lucreze cu Parisul şi Berlinul în epoca post-Brexit

cristian_preda_franta_cauta_aliati_epoca_postbrexit_romania_lucreze_parisul_berlinul.jpg

Europarlamentarul Cristian Preda (Sursa foto: Facebook/Cristian Preda)
Europarlamentarul Cristian Preda (Sursa foto: Facebook/Cristian Preda)

Franţa caută aliaţi pentru epoca post-Brexit şi e bine ca România să lucreze cu Parisul şi Berlinul, declară la RFI europarlamentarul Cristian Preda (grupul PPE). El comentează mizele vizitei preşedintelui francez, François Hollande, în România.

Cristian Preda aminteşte că "deşi nu erau încadrate protocolar ca vizite de stat, au mai fost două vizite şi au fost foarte importante în România, două vizite ale preşedinţilor francezi, în 2006 Jacques Chirac şi în 2008 Nicolas Sarkozy (...). Protocolul spune astăzi că vizita lui Hollande este o vizită de stat, dar nu cred că trebuie să ştergem cu buretele vizitele preşedinţilor nesocialişti".

Europarlamentarul precizează că "dimensiunea tehnologică şi cooperarea în domeniul înaltei tehnologii e o dimensiune importantă a acestei vizite, e vorba de laserul de la Măgurele, unde sprijinul francez pentru fizicienii din România şi pentru autorităţile noastre a fost decisiv. Se discuta acum zece ani despre România sau Ungaria sau Cehia, existau diverse variante. O altă parte a vizitei e de asemenea importantă din perspectiva cooperării într-un domeniu unde tehnologia înaltă e adusă de francezi, e vorba de fabrica de elicoptere de la Ghimbav, Airbus vine în sfârşit în România, trebuie spus că Franţa a presat de mulţi ani pentru o asemenea cooperare, la Bucureşti s-a strâmbat din nas o vreme, la începutul anilor 2000, pe tema asta".

Cristian Preda vorbeşte şi despre miza politică a vizitei preşedintelui francez în România: "Suntem într-un moment în care se discută despre viitorul Europei şi sigur, Franţa caută aliaţi pentru epoca post-Brexit. Personal, cred că e bine ca România să lucreze cu Parisul şi cu Berlinul, nucleul dur al Uniunii Europene este acest cuplu franco-german şi cred că trebuie să venim cu ceea ce putem aduce noi în acest proiect şi să ne alăturăm nemţilor şi francezilor. România poate să aducă de pildă o viziune despre Balcanii de Vest. Personal, cred că experienţa tranziţiei româneşti şi a integrării, cu toate dificultăţile pe care le-am cunoscut în România, merită să fie utilizată, pentru ca Balcanii de Vest să devină o parte a Europei (...). România poate să vină de asemenea în acest proiect post-Brexit cu ambiţia de a intra în zona euro şi de asemenea de a intra în Schengen".

Ce poate obţine România în urma vizitei preşedintelui francez, în dosarul Schengen? "Bun, nu francezii sunt piedica. Alţii sunt piedica, olandezii în primul rând. Există eforturi în ultimul timp, făcute şi de Guvern şi pe alte căi, pentru ca dosarul să fie deblocat în Olanda. Mingea e în terenul nostru, cum se zice la fotbal, pentru că în urmă cu mai mulţi ani dosarul ăsta a fost legat de dosarul MCV. În privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care înseamnă o ameliorare a funcţionării instituţiilor justiţiei, nu s-au făcut progrese remarcabile, astfel încât el să poată fi considerat un dosar închis şi atunci rămânem agăţaţi", spune Cristian Preda.