Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preda: Regret că nu sunt mai mulţi membri ai Guvernului hotărâţi să intre în arenă

preda_regret_nu_multi_membri_guvernului_hotarati_intre_arena.jpg

Cabinetul tehnocrat al lui Dacian Cioloş (Foto: www.gov.ro)
Cabinetul tehnocrat al lui Dacian Cioloş (Foto: www.gov.ro)

Guvernul de tehnocraţi a fost unul de criză, spune la RFI europarlamentarul Cristian Preda, care crede că nu putem ieşi din logica democratică, pentru a eterniza tehnocraţii. El regretă că nu sunt mai mulţi membri ai Guvernului hotărâţi să intre în arenă.

Cristian Preda consideră că "are dreptate Klaus Iohannis, e evident că Guvernul de tehnocraţi a fost un Guvern de criză (...), nu putem ieşi din logica democratică, din logica alcătuirii unor majorităţi validate la urne, pentru a eterniza tehnocraţii. Dintre cei care sunt în Guvern sunt puţini cei care par să facă pasul spre politică, pentru a merge în faţa alegătorilor, sunt liberi să procedeze cum le dictează conştiinţa, nimeni nu-i poate forţa. Eu, personal, regret că nu sunt mai mulţi membri ai Guvernului hotărâţi să intre în arenă, Cioloş în primul rând, mai sunt şi alţii, Ghinea, Voiculescu, Pîslaru, sunt oameni de foarte bună calitate, care sunt convins că ar aduce un plus vieţii politice din România".

Eurodeputatul crede că "probabil vom vedea în prim plan figurile arhicunoscute, care nu beneficiază de foarte multă încredere. În fine, avem un paradox, pentru că în fruntea sau în primele locuri ale clasamentului încrederii, aşa cum rezultă din cercetările sociologice, pe aceste prime locuri vedem figuri condamnate sau suspecte în diverse dosare, ăsta e paradoxul democraţiei româneşti".

Cristian Preda observă că partidele actuale nu au suficientă energie pentru a se reforma: "Chestiunea tristă este că în partide nu există suficiente energii pentru a produce schimbări. Vedem că în fruntea PSD e un domn care a fost condamnat pentru fraudă electorală. În fruntea PNL nu avem asemenea personaje, dar avem personaje care nu beneficiază de încredere, sunt la cote foarte joase şi PNL refuză să investească într-un lider care să mobilizeze, cineva care să nu se mulţumească să gestioneze lucrurile, ci să inspire încredere (...). PNL are doi preşedinţi, dar n-are un lider, iar cei care ar fi cât de cât figuri noi sau interesante spun noi nu prea vrem sau în fine, să decidă alţii, am auzit membri ai Guvernului care spun să decidă Cioloş dacă intru eu în partid. Asta e copilăros".

 
Cristian Preda, despre Guvern politic vs. Guvern tehnocrat