Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Europeană de Conturi s-ar fi opus aderării României la UE în 2007

Un recent raport al Curții Europeane de Conturi dezvăluie faptul că instituția s-a opus inițial aderării României și Bulgariei la UE în anul 2007, afirmând în mod explicit că cele două state aveau nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti de aderare, relatează site-ul EurActiv. Potrivit documentului, Curtea de conturi urmărea să evite situaţii similare în cazul viitoarelor extinderi ale Uniunii Europene.

Un membru al Curții Europeane de Conturi a relatat experiența sa în calitate de președinte al Comisiei pentru Control bugetar din cadrul Parlamentului European, în anul 2006, atunci când Bulgaria și România erau aproape de finalizarea procesului de integrare în UE.

Potrivit lui, raportul din iulie 2006 al Curții Europeane de Conturi privind Bulgaria și România afirma explicit că cele două state au nevoie de mai mult timp pentru ca fondurile europene să fie absorbite într-un mod mai corect.

Comisarul european pentru Extindere din acea perioadă, Olie Rehn i-ar fi spus însă că decizia politică pentru ca România și Bulgaria să adere la 1 ianuarie 2007 a fost deja luată de statele membre, la recomandarea Comisiei Europene.