Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia cere oficial arestarea clericului Fethullah Gulen

gulen_cerere_arestare.jpg

Turcia îi acuză pe membrii mișcării religioase a lui Gulen că au organizat tentativa de puci din urmă cu două luni
Turcia îi acuză pe membrii mișcării religioase a lui Gulen că au organizat tentativa de puci din urmă cu două luni
Image source: 
RFI

Turcia a trimis oficial Statelor Unite cererea de arestare a clericului Fethullah Gulen, pe care îl acuză că a pus la cale tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie. La solicitări anterioare, dar neoficiale, Washingtonul a cerut mereu dovezi că Gulen a fost implicat în complot.

Turcia îi acuză pe membrii mișcării religioase a lui Gulen, care este în exil auto-impus în SUA, că au organizat tentativa de puci din urmă cu două luni. La acea vreme militari rebeli au preluat controlul asupra unor tancuri și avioane de luptă, bombardând parlamentul și ocupând mai multe poduri în încercarea de a prelua puterea.

După eșecul loviturii de stat, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe fostul său aliat, clericul Fethullah Gulen, că este organizatorul puciului și a cerut în mai multe rânduri Statelor Unite să aprobe extrădarea acestuia.

Erdogan a amintit că Turcia și Statele Unite sunt parteneri strategici, spunând ”Washingtonul nu ar trebui să îngreuneze lucrurile pentru partenerul său strategic. Când Statele Unite au cerut extrădarea de către Turcia a unui terorist, noi nu am solicitat probe. Trebuie să îl judecăm”.

Președintele turc a discutat de altfel această chestiune cu omologul său american Barack Obama la summitul G20 din China de la începutul acestei luni. Un oficial de la vârful administrației americane a spus la acel moment că Obama i-a explicat lui Erdogan că decizia va fi una juridică, nu politică.