Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libertarianul Gary Johnson pe buletinul de vot în 50 de state din SUA

gary_johnson.jpg

Gary Johnson
Gary Johnson nu va putea participa la dezbaterile prezidențiale alături de Hillary Clinton și Donald Trump
Image source: 
AFP/Getty Images

Candidatul Partidului Libertarian la președinția Statelor Unite, Gary Johnson, a reușit să fie înscris pe buletinele de vot din toate cele 50 de state și din Districtul Federal Columbia - primul candidat al celui de-al treilea partid care reușește acest lucru din 1996 încoace.

Johnson reușește această perfomanță după ce Ross Perot fusese candidatul Partidului Reformei atât în 1996, când a obținut 8,4% din voturi, cât și în 1992 când a obținut 19%. 

Fost guvernator Republican de New Mexico între 1995 și 2003, Johnson a candidat și în 2012, dar a obținut numai 1% din voturi.

De data aceasta, profitând de impopularitatea candidaților marilor partide - Hillary Clinton pentru Democrați și Donald Trump pentru Republicani - el este cotat la 9% în media sondajelor, depășind 10% în 42 din cele 50 de state. 

Cu toate acestea el nu se situează nicăieri mai sus de locul al treilea, cel mai bine plasat fiind în statul său, New Mexico, cu 25%, și în Utah, cu 23%. 

Johnson nu va putea participa la dezbaterile naționale televizate alături de Clinton și Trump, deoarece nu depășește 15% în media sondajelor așa cum stipulează Comisia Dezbaterilor Prezidențiale.

Prima dezbatere este programată a avea loc pe 26 septembrie și ar trebui ca în ultimele trei sondaje Johnson să obțină peste 20% ca să devină eligibil, ceea ce este practic imposibil.

A urcat Everestul

Johnson, ca și colistierul său vice-prezidențial, William Weld, fost guvernator de Massachusetts între 1991 și 1997, au fost guvernatori Republicani în state dominate de Democrați.

El este un adept al statului minimal, pronunțându-se pentru echilibrarea rapidă a bugetului federal, reducerea până la eliminare a impozitelor pe venit și profit, reducerea cheltuielilor militare și renunțarea la intervenții armate peste hotare, precum și legalizarea consumului recreativ de marijuana, el însuși fiind consumator al acestui drog până acum câțiva ani. 

În privința politicii economice Johnson se situează la dreapta lui Trump, iar în multe politici sociale chiar la stânga lui Clinton. 

În vârstă de 63 de ani el este un fanatic al activităților fizice, între altele urcând cei mai mai înalți munți de pe cele șapte continente, inclusiv Everest. 

Deși nu are nicio șansă să câștige președinția, în condițiile în care diferența dintre Clinton și Trump s-a redus la mai puțin de două procente, Johnson, ca și candidata Partidului Verde, Jill Stein (prezentă pe buletinul de vot în 44 de state - record pentru partidul ei), pot înclina în mod decisiv balanța în numeroase state și în ultimă instanță pot determina soarta celui mai imprevizibil scrutin prezidențial din secolul al XXI-lea.