Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: De ce n-a putut intra Nichita Hrușciov la Disneyland?

hrusciov.jpg

Nikita Hrusciov la o fermă de animale din Maryland, în timpul vizitei oficiale din Statele Unite, septembrie 1959
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Vizitele de stat reprezintă unul din instrumentele diplomatice de bază în relația dintre state, iar când acestea se întâmplă în plin Război Rece și marchează prima vizită a unui lider sovietic în SUA, semnificația este una cu adevărat istorică. Pe 15 septembrie, în urmă cu mai bine de jumătate de secol, avea loc o vizită istorică, prima vizită a unui lider sovietic, în persoana lui Nichita Hrușciov, în Statele Unite ale Americii.

Liderul sovietic a aterizat la baza militară aeriană Andrews, alături de soția sa, Nina Petrovna și de o delegație formată din înalți oficiali, jurnaliști și câteva rude. A fost primit de președintele Eisenhower la Casa Albă, iar apoi a urmat o serie de evenimente specifice agendei unei astfel de vizite: conferințe, convorbiri și ieșiri publice. Clubul de Presă Washington a găzduit cel mai mediatizat moment al vizitei, discursul lui Hrușciov, difuzat în întreaga Americă. ”Dacă îmi bagi pe gât șoareci morți, atunci îți pot băga și eu ție pisici moarte”, a fost una dintre replicile înțepătoare ale președintelui URSS.

Pe lângă programul oficial, conferințe și întâlniri, Hrușciov își propusese și să viziteze mai multe orașe din America pentru a putea intra în contact direct cu stilul de viață american. Pe listă s-a aflat și orașul Maryland, unde a vizitat o fermă de animale. Gestul liderului sovietic care a mângâiat un porc și apoi un curcan a rămas în istorie. Și-a exprimat nemulțumirea cu privire la ambele animale: porcul era prea gras, curcanul era prea mic.

A urmat orașul New York pe care Hrușciov l-a vizitat sub ghidajul ambasadorului american la ONU de la acea vreme. Empire State Building pare să nu îl fi impresionat pe sovietic, emoții mai mari trăind, probabil, când s-a blocat în lift la hotelul Waldorf-Astoria.

Conducătorul Uniunii Sovietice și-a dorit în mod special să viziteze și Hollywood-ul, iar pe 19 septembrie a ajuns în Los Angeles. S-a oprit direct la studiourile Twentieth Century Fox, unde vedete precum Tony Curtis sau Elizabeth Taylor așteptau cu interes să îl întâlnească, în timp ce altele, precum Bing Crosby sau Ronald Reagan au refuzat categoric o întrevedere cu acesta.

Și mai categorică a fost reacția președintelui studioului de filmare, Spyros Skouras, un anticomunist convins, care nu a ezitat să îi dea o serie de replici ascuțite lui Hrușciov, între cei doi, conturându-se un dialog nu tocmai prietenos.

Următoarea destinație dorită de președintele rus a fost Disneyland. Dar după scena de la studiourile din Hollywood, autoritățile americane și-au dat seama că nemulțumirea oamenilor ar putea reprezenta un pericol pentru șeful de stat sovietic, astfel încât i-au spus acestuia că nu poate vizita Disneyland-ul. Reacția: ,,Și eu spun, mi-ar plăcea foarte mult să văd Disneyland-ul. Dar apoi, noi nu vă putem garanta securitatea, spun ei. Atunci ce să fac eu? Să mă sinucid? Ce este? Este acolo o epidemie de holeră sau ceva? Sau au ocupat gangsterii locul și mă pot distruge?”.

Vizita lui Nichita Hrușciov în America a durat nu mai puțin de 12 zile, liderul sovietic revenind acasă pe 27 septembrie 1959.

Istoria, însă, a continuat și, inevitabil, continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România