Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Daniel Dăianu: UE nu mai e un bloc, dacă nu luptă devine irelevantă

Lideri europeni, în ajunul summit-ului informal de la Bratislava (Foto: AFP/Vladimir Simicek)

Uniunea Europeană traversează un moment foarte critic, ea nu prea mai este un bloc comunitar şi dacă UE nu va reuşi să-şi stopeze fragmentarea, va trece în irelevanţă şi pe plan geopolitic. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Daniel Dăianu, membru în CA al BNR.

Daniel Dăianu subliniază că UE trece prin momente critice: "Un moment foarte critic în continuare şi ce este particularizat de rezultatul referendumului din Marea Britanie, aşa-numitul Brexit, care modifică o dinamică a complicaţiilor din Uniunea Europeană. Unii o văd ca o oportunitate, ca o şansă. În opinia mea, avem de-a face totuşi cu o pierdere greu de recuperat, întrucât economia Marii Britanii avea o greutate specifică în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, Marea Britanie are o importanţă mare în ceea ce presupune o politică de securitate, de combatere a terorismului, chiar de protecţie a frontierelor. Eu cred că este o pierdere mare pentru Uniunea Europeană. Pe de altă parte, există şi teza că britanicii, majoritatea lor eurosceptici şi care nu agreau o adâncire a integrării ar permite o consolidare a Uniunii, având în vedere că s-ar favoriza articularea de politici care să întărească Uniunea. Am rezerve şi din această perspectivă, întrucât tendinţe de fragmentare erau vizibile în Uniune şi ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie exprimă de fapt un sindrom, nu avem de-a face cu o situaţie aparte, dincolo de Canalul Mânecii".

Daniel Dăianu observă că UE nu mai funcţionează ca un bloc comunitar: "Ar fi bine să fie un bloc, din păcate nu prea mai este un bloc (...). Trebuie luptat pentru ca Uniunea să existe şi dacă nu va reuşi Uniunea să îşi stopeze dinamica lăuntrică de fragmentare, ea va trece în irelevanţă şi pe plan geopolitic, vedem de pildă că în Siria totul se decide între SUA şi Federaţia Rusă, deci UE nu participă, deşi este implicată sau ţări mari ale UE sunt implicate în acea regiune. Şi sunt şi alte dosare mari de politică externă, la care participarea Uniunii este foarte-foarte limitată, de fapt avem politici naţionale".