Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Uniunea Europeană și Marea Britanie se amenință reciproc

may_fico.jpg

Theresa May și Robert Fico
Mesajul lui Robert Fico către Theresa May și UE nu lasă loc de dubii
Sursa imaginii: 
AP

Mai multe țări membre ale Uniunii Europene au amenințat că vor opune veto-ul lor oricărui acord cu Marea Britanie care nu garantează dreptul cetățenilor lor de a lucra în această țară după ieșirea din UE. În același timp, Marea Britanie a avertizat că va bloca orice demers de înființare a unei armate europene, cât timp va mai fi membru UE

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, care deține președinția rotativă a UE, a spus că țara sa împreună cu Cehia, Polonia și Ungaria, așa numitul grup de la Vișegrad (V4), nu vor ezita să blocheze un acord privind relațiile comerciale ale Uniunii cu Marea Britanie dacă nu va fi păstrată libertatea de mișcare a persoanelor.

"Țările din V4 nu vor face niciun compromis, iar dacă nu simțim o garanție că persoanele care trăiesc și lucrează în Marea Britanie sunt egale vom opune veto oricărui acord între UE și Marea Britanie. Cred că Marea Britanie știe că aceasta este o chestiune care pentru noi nu lasă loc la un compromis", a spus Fico după summitul de la Bratislava și a adăugat că statele central-europene nu vor permite tratamentul de cetățeni de categoria a doua.

Ieșirea Marii Britanii din UE - Brexit - nu a fost discutată la summitul de vineri, dar președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a reiterat o poziție expusă de mai mulți lideri europeni, în frunte cu președintele Franței, Francois Hollande, că Marea Britanie nu poate rămâne în piața unică europeană fără păstrarea libertății de mișcare a persoanelor după ieșirea din UE.

Juncker a recomandat Marii Britanii să grăbească începerea procedurilor de ieșire din UE prin depunerea notificării în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani și care se încheie cu încetarea calității de membru al Uniunii. 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri după o întâlnire cu premierul britanic, Theresa May, că Marea Britanie va depune notificarea intenției de părăsire a Uniunii în ianuarie sau februarie 2017.

Biroul premierului britanic, care nu a participat la discuțiile celorlalți 27 de lideri la summitul de la Bratislava, a dezmințit însă că May ar fi precizat data declanșării procesului de ieșire din UE, care a fost determinat de votul din referendumul din 23 iunie. 

Veto la armata europeană

Dar dacă nu mai participă la summit-uri europene, acest lucru nu înseamnă că Marea Britanie nu contină să-și exercite drepturile cât timp mai rămâne membru UE.

Ministrul apărării Michael Fallon a declarat că Marea Britanie va opune veto-ul său intențiilor franco-germane de creare a unei forțe militare comune în cadrul UE.

"Acest lucru nu se va întâmpla. Suntem membri deplini ai UE și vom continua să ne opunem înființării unui rival al NATO", a spus Fallon citat de cotidianul londonez The Times. 

"Am fost întodeauna preocupați de duplicarea nenecesară a ceea ce avem deja în NATO", a adăugat Fallon. 

Un program al înființării unei armate europene, întocmit de Juncker, include crearea unuri grupuri comune de luptă care să desfășoare intervenții militare în situații de criză. 

Marea Britanie s-a opus constant în ultimii cinci ani înființării unei armate europene, iar scepticismul britanic este împărtășit de țări ca Polonia, România și republicile baltice, care doresc o întărire a flancului estic al NATO confruntat cu o amenințare militară sporită din partea Rusiei.

"Noi suntem în continuare dedicați securității continentului european și nu vom face pași înapoi, dar nu dorim o birocrație nenecesară la nivelul UE, când avem acest lucru în NATO", a mai spus Fallon.

O astfel de poziție riscă să aibă efecte negative în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE. "Noi vom proteja interesele UE, nu cele ale unei țări care o părăsește", a avertizat Tusk.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ