Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri legislative în Rusia: 110 milioane de cetăţeni sunt chemaţi la urne

putin.jpg

Reuters/Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Kremlin
Reuters/Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Kremlin
Peste 110 milioane de ruși sunt chemați la urne în cadrul unor alegeri legislative pe care partidul pro-Kremlin de la putere ar urma să le câștige fără nici o surpriză, la încheierea unei campanii electorale apatice într-o Rusie confruntată cu recesiune economică, relatează AFP.

După încheierea votului, la ora 18,00 GMT, în Kaliningrad, enclavă rusă în Uniunea Europeană, sunt așteptate primele sondaje la ieșirea de la urne.
În cadrul acestui scrutin s-au înscris peste 6.500 de candidați, proveniți de la 14 partide, care vor concura pentru cele 450 de mandate din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).
Alegătorii vor trebui, de asemenea, să reînnoiască unele parlamente regionale și să-și aleagă guvernatorii.
Vladimir Putin, a cărui popularitate a atins un nivel record de circa 80 %, îndeosebi datorită alipirii Crimeii, salutată în mod larg de către ruși, ar putea fi propulsat spre un al patrulea mandat, dacă decide să se prezinte la alegerile prezidențiale din 2018. Secţii de vot au fost deschise şi în Crimeea anexată, dar şi în unele oraşe din Ucraina. Un grup de circa 20 de persoane a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă Ambasada Federației Ruse la Kiev, aruncând pe teritoriul ambasadei cu fumigene şi petarde, informau agențiile de presa Unian și Tass sâmbătă, citate de Agerpres.

Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus, ce va rezulta în urma alegerilor parlamentare de duminica, va fi a doua cu un mandat de cinci ani, in conditiile in care legislaturile anterioare anului 2011 au funcţionat câte patru ani.