Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Berlin se conturează o coaliţie social- democrat/ecologist/post-comunistă

ramona_pop.jpg

Candidata de frunte a ecologiştilor, Ramona Pop
Image source: 
TV/RBB

La alegerile parlamentare din landul federal Berlin, social-democraţii au obţinut cele mai multe voturi. Seria succeselor partidului xenofob şi naţionalist-populist, Alternativa pentru Germania (AfD) continuă. Partidele democratice exclud orice colaborare cu AfD. 

Prezicerile sondajelor s-au adeverit. Cu aproximativ 22 la sută, Partidul Social-Democrat (SPD) a cîştigat alegerile pentru camera deputaţilor a landului federal Berlin. Chiar dacă a pierdut peste 6 puncte faţă de ultimele alegeri, din 2011. Aproape 6 puncte a pierdut şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU). Pentru partidul prezidat de Angela Merkel, au votat în capitală numai aproximativ 18 la sută dintre cei chemaţi la urne. Pierderile suferite de cele două mari partide înseamnă practic şi sfîrşitul marii coaliţii care a guvernat în ultimii cinci ani în landul Berlin. Actualul şef al guvernului de land, social-democratul, Michael Müller, a declarat imediat după ce s-au dat publicităţii primele estimări că va discuta cu toate partidele politice democratice în vederea formării unei viitoare echipe guvernamentale. Ca viitor partener, a zis el, preferă, de acum încolo, o coaliţie cu Partidul Ecologist, care a obţinut peste 15 la sută din voturi.

Şi candidata de frunte a ecologiştilor din Berlin, Ramona Pop, a anunţat disponibilitatea partidului de a se alătura social-democraţilor într-o viitoare coaliţie. Ramona Pop, născută în 1977 la Timişoara, va deţine cu siguranţă un portofoliu într-o coliţie tripartită. Asta fiindcă, din punct de vedere aritmetic, social-democraţii vor trebui să-şi caute încă un partener pentru a avea majoritatea în camera deputaţilor.

Cel de-al treilea partener potenţial ar putea deveni Partidul Stîngii (post-comunist), pentru care au votat peste 15 la sută dintre cei aproximativ 2,5 milioane de alegători berlinezi.

Ramona Pop a exclus o coaliţie cu creştin-democraţii. Asta şi din cauza faptului că devenise ţinta unor atacuri din partea candidatului de frunte creştin-democrat, Frank Henkel (care în vechea coaliţie deţinea portofoliul internelor şi care a declarat că nu va demisiona din fruntea CDU-ului local).

Henkel s-a legat de faptul că Ramona Pop are dublă cetăţenie, româno-germană. Conservatorii germani, mai ales creştin-socialii din Bavaria (CSU), pledează mai nou pentru interzicerea dublei cetăţenii.

În parlamentul landului Berlin au reuşit să intre şi liberalii (cu ceva aproape 7 la sută), dar şi populiştii radicali de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD), care au obţinut peste 12 procente. Succesul populiştilor se datorează temelor cu tentă xenofobă şi instrumentalizării problemei refugiaţilor. Candidatul de frunte al partidului care se consideră o „alternativă” la partidele democratice tradiţionale, Georg Pozderski, a spus că formaţiunea sa îşi va lua în serios rolul de partid de opoziţie.

Toate celelalte partide care au obţinut mandate parlamentare au anunţat că exclud orice colaborare cu partidul Alternativa pentru Germania (AfD).
 

Ascultă AICI corespondența de la Berlin
955