
Politică
Accent pe istorie: Ce ar fi făcut Donald Trump ca președinte în timpul războiului mexicano-american (1846-1848)?
razboi.jpg

În mare măsură, migrația reprezintă rădăcina disputei dintre Statele Unite și Mexic.
În anul 1830 Mexicul a interzis primirea imigranților din SUA în Texas, care, pe atunci era teritoriu mexican. Șase ani mai târziu, în 1836, istoria -sau, mai bine zis, geografia- avea să schimbe situația, întrucât Texasul și-a obținut independența. Aceasta nu a durat foarte mult pentru că în anul 1845, Statele Unite, conduse de președintele James Polk, au anexat Texasul.
Președintele Polk nu s-a oprit aici, însă. A făcut o ofertă guvernului mexican de a achiziționa și teritoriile statelor California și New Mexico, astfel încât granița americano-mexicană să fie marcată de râul Rio Grande. Răspunsul primit a fost negativ.
Drept urmare, liderul american a decis să-și trimită trupele într-o zonă disputată cu Mexicul, pentru a provoca lupta. De data aceasta a avut parte de un răspuns afirmativ... . Adică, pe 25 aprilie 1846, cavaleria mexicană a atacat un grup de soldați americani din zona disputată și astfel a început conflictul mexicano-american, pe 13 mai Congresul SUA declarând război. Mexicul, de altfel, nu a făcut niciodată o declarație oficială în acest sens.
Deținând resurse considerabil mai mari, americanilor nu le-a fost prea greu să învingă armata mexicană, astfel încât în septembrie 1847 au asediat și ultima țintă, capitala Mexico City. Deși au mai existat unele atacuri minore, războiul luase sfârșit. Președintele mexican Antonio Lopez de Santa Anna a demisionat, iar SUA au așteptat să se formeze un nou guvern pentru a negocia încheierea conflictului. Astfel, pe 2 februarie 1848 a fost semnat Tratatul de la Guadalupe-Hidalgo, care punea capăt războiului dintre Statele Unite și Mexic. Prin acesta, Mexicul recunoștea anexarea Texasului de către SUA și ceda teritoriile de astăzi ale Californiei, Arizonei, New Mexic și părți din Colorado și Nevada, în schimbul unei sume de 15 milioane de dolari.
Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor, alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.
Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România