Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: Partidul lui Putin câștigă fără probleme alegerile legislative

putin.jpg

Președintele rus Vladimir Putin la sediul de campanie al partidului Rusia Unită, 18 septembrie 2016.
Sursa imaginii: 
Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin via REUTERS

După numărarea a 90% din buletinele de vot introduse în urne la alegerile legislative de duminică din Rusia, partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, conduce detașat, cu 54,2% urmând să-și asigure o  majoritate confortabilă  în Duma de stat, transmite corespondentul RFI la Moscova.

Partidul Rusia Unită (conservator, centru-dreapta) este urmat de Partidul Comunist (extremă stânga) cu 13,5 la sută din voturi, de Partidul Liberal-Democrat (extremă dreaptă) cu 13,3 la sută din voturi și de formaţiunea Rusia Dreaptă (extremă stânga) cu 6,2 la sută din voturi.

Niciunul din partidele considerate de opoziție nu au trecut pragul electoral de 5%.

Unsprezece partide politice şi 6.500 de candidaţi au participat la cursa electorală pentru desemnarea celor 450 de membri ai Dumei de Stat.

Au fost semnalate izolat cazuri de fraudă, dar Comisia electorală a dat asigurări că alegerile s-au desfășurat ”într-o manieră cât se poate de corectă”.

Prezenţa la vot a fost semnificativ mai mică decât la precedentul scrutin, din 2011, mai transmite corespondentul RFI.

Alegerile legislative sunt considerate un test înaintea scrutinului prezidenţial din 2018, la care președintele Putin este așteptat să candideze pentru un al patrulea mandat.