
Politică
Cum este ales președintele Statelor Unite ale Americii?
casa_alba.jpg

Scrutinul prezidențial are loc în prima marți după prima zi de luni în noiembrie, cu alte cuvinte, în intervalul 2 - 8 noiembrie într-un an bisect.
Anul acesta alegerile se desfășoară pe 8 noiembrie, care este prima zi de marți din luna a 11-a a anului după prima zi de luni - 7 noiembrie.
Colegiul electoral este format din 538 de membri - Mari Electori, repartizați pe state. Fiecare stat are dreptul la un număr de Mari Electori egal cu numărul de reprezentanți ai statului respectiv în Congresul SUA: 2 (numărul de senatori pentru fiecare stat) + numărul de membri în Camera Reprezentanților (care variază în funcție de populație, de la unul în state ca Vermont sau Wyoming până la 53 în cel mai populat stat, California).
Capitala federală, Washington DC, care nu e reprezentată în Congres, are dreptul la trei Mari Electori, tot atâția la câți au dreptul cele mai mici state.
Alegătorul votează pentru un tichet - candidați la președinție și vice-președinție, dar în fapt el sau ea alege o listă de Mari Electori.
Tichetul care obține cel mai mare număr de voturi într-un stat câștigă toți Marii Electori - câștigătorul ia totul - cu două excepții: statele Nebraska și Maine.
În aceste state (din 1972 în Maine și 1996 în Nebraska) doi Mari Electori sunt atribuiți câștigătorului votului pe întreg statul, iar restul (trei în Nebraska și doi în Maine) sunt alocați câștigătorului votului din fiecare district al Camerei Reprezentanților din statul respectiv.
O singură dată a fost votul împărțit, în 2008 în Nebraska, când John McCain a câștigat patru Mari Electori, în timp ce Barack Obama a câștigat un Mare Elector.
Marii Electori, care sunt desemnați de partide și nu pot fi Senatori sau membri ai Camerei Reprezentanților ai SUA, votează în capitala fiecărui stat în a treia zi de luni din decembrie după alegeri.
Un număr de 25 de state precum și Washington DC obligă prin lege Marii Electori să voteze la fel ca electoratul din statul lor, dar alte 25 de state nu prevăd nimic prin lege pentru acest vot. De-a lungul istoriei Marii Electori au votat în 99% din cazuri așa cum a votat și electoratul din statul lor.
Voturile sunt numărate în Congresul Federal pe data de 6 ianuarie, iar noul președinte este inaugurat pe 20 ianuarie.
Colegiul Electoral
Pentru a fi ales președinte al SUA este nevoie de o majoritate în Colegiul Electoral, adică voturile a cel puțin 270 de Mari Electori.
În cazul în care niciun candidat nu întrunește această majoritate, președintele este ales de Camera Reprezentanților dintre primii trei clasați, prin votul statelor, fiind necesară o majoritate de 26 din cele 50 de state.
Unele state nu vor putea vota, dat fiind că numărul reprezentanților din cele două mari partide, Republican și Democrat, este egal și deci se neutralizează.
În această situație, vicepreședintele SUA este ales de către Senat, prin votul individual al senatorilor dintre primii doi clasați.
O astfel de situație a avut loc în 1800, când Camera Reprezentanților l-a ales președinte pe Thomas Jefferson și în 1824 când a fost ales John Quincy Adams.
Există și situația (întâlnită de patru ori în istorie, în 1824, 1876, 1888 și 2000) în care candidatul care a obținut cele mai multe voturi în scrutinul popular nu a fost majoritar în Colegiul Electoral.
În cel mai recent astfel de scrutin, în anul 2000 George W Bush l-a învins pe Al Gore cu 271 - 266 (un vot anulat) în Colegiul Electoral, deși a obținut numai 50,5 milioane de voturi față de aproape 51 de milioane pentru Gore.
Acest sistem face ca un număr redus din cele 50 de state să fie considerate decisive ("swing states") în stabilirea câștigătorului.
Cum în ultimele decenii trei din cele patru mari state au votat cu mari majorități pentru candidații unuia sau altuia din cele două mari partide (California și New York pentru Democrați, Texas pentru Republicani), statele decisive au fost de fiecare au avut în frunte de fiecare dată Florida (29 de voturi în Colegiul Electoral) și Ohio (18 voturi).
Anul acesta, principalii candidați - Hillary Clinton (Partidul Democrat) și Donald Trump (Partidul Republican) - au intenții de vot în medie între 40 - 45%, dat fiind că există alți doi candidați Gary Johnson (Partidul Libertarian) - 4% și Jill Stein (Partidul Verde) - 2%, care au șanse să câștige un procentaj mai ridicat ca de obicei, deși fără șanse în Colegiul Electoral.
Un candidat care are șanse să câștige un stat este fostul agent CIA, conservator moderat și de religie Mormon. Evan McMullin, care e foarte aproape de Trump în sondaje în statul său natal, Utah. McMullin nu candidează însă decât în 11 state.
Media sondajelor arată la ora actuală un scor de 216 - 164 în favoarea lui Clinton cu 158 de voturi incerte sau 297 - 241 în favoarea candidatei Democrate dacă scorurile din sondaje cu diferențe mai mice de 5% sunt transformate în voturi de Mari Electori.