Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră în Parlament: Petre Roman îşi poate relua mandatul de deputat

premiera_parlament_petre_roman_poate_relua_mandatul_deputat.jpg

Petre Roman îşi reia mandatul de deputat
Petre Roman îşi reia mandatul de deputat

Petre Roman îşi recapătă mandatul de deputat, după o perioadă de un an şi jumătate. Plenul Camerei Deputaţilor a votat marţi cu 216 voturi ''pentru'', o abţinere şi un vot neexprimat raportul Comisiei juridice şi proiectul de Hotărâre în acest sens. ANI critică decizia.

Mandatul lui Petre Roman a încetat în februarie 2015. Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, potrivit căruia Petre Roman s-ar fi aflat în incompatibilitate, din data de 20 decembrie 2012, întrucât deţinea simultan funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată.

Hotărârea instanţei a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind stabilit termen de judecată la data de 12 octombrie. Decizia instanţei supreme va fi definitivă.

ANI critică decizia deputaţilor şi precizează că hotărârea este abuzivă şi nelegală: "Agenţia Naţionalã de Integritate considerã cã hotãrârea adoptatã astãzi prin vot de plenul Camerei Deputaţilor cu privire la Petre Roman este abuzivã, de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a rămas definitivă odată cu respingerea ca neîntemeiată, de cãtre Tribunalul Bucureşti, a cererii de reexaminare formulată de acesta. Mai mult decât atât, decizia de astăzi a deputaţilor este una nelegală, întrucât deşi contestaţia acestuia depusă la nouă luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisă de Curtea de Apel Bucureşti, contrar practicii judiciare existente, Agenţia a atacat cu recurs această sentinţă. A acţiona în baza unei hotărâri judecătoreşti nedefinitive creeazã un precedent periculos, în sensul în care tuturor persoanelor care contestă rapoartele de evaluare emise în sarcina lor să le fie întrerupte mandatele doar în baza sentinţelor pronunţate de instanţele de fond, deşi acestea nu au caracter definitiv".