Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu, Dan Dungaciu și Vasile Puşcaş, printre membrii comisiei prezidenţiale pentru proiectul de ţară

10 personalități, mai mulți reprezentanți ai partidelor și un reprezentant al Guvernului vor face parte din comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară. Instituția despre care a vorbit anterior președintele Klaus Iohannis ar trebui să elaboreze, în anul următor, proiectul de țară.

Din comisia prezidenţială anunțată aseară, la Palatul Cotroceni, vor face parte 23 de persoane, respectiv zece membri independenți, un reprezentant al Guvernului, câte doi reprezentanți ai formațiunilor și partidelor parlamentare.

Printre membrii comisiei se numără: Lucian Croitoru şi Valentin Lazea de la BNR, sociologul Dan Dungaciu, profesorul Vasile Puşcaş, politologul Cristian Pîrvulescu, fostul consilier prezidenţial din mandatul lui Traian Băsescu Iulian Chifu şi Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai sunt printre personalitățile care fac parte din comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară.

Din comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară vor face parte și actualii consilieri prezidențiali Cosmin Marinescu (economie) și Leonard Orban (afaceri europene), care vor și coordona această structură.

Câte doi reprezentanți de la partide și unul de la Guvern

Toate partidele parlamentare, inclusiv minoritățile naționale, și-au desemnat câte doi membri în comisia prezidențială care urmează să elaboreze proiectul de țară până la jumătatea anului 2017.

PSD i-a nominalizat în comisia prezidențială pe deputatul Viorel Ștefan, președintele comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei și pe Marius Nica, fost ministru al fondurilor europene.

PNL i-a nominalizat pe Ene Dinga, fost ministru al integrării europene în Guvernul Tăriceanu, și pe Adrian Ciocănea, profesor universitar și fost șef al Direcției de Afaceri Europene în Guvernul USL condus de Victor Ponta.

Reprezentanții UDMR în comisia prezidențială sunt europarlamentarul Winkler Gyula și deputatul Attila Korodi, fost ministru al mediului în două rânduri în Cabinetul condus de Victor Ponta.

ALDE i-a nominalizat pe Cosmin Cristian, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Guvernul Ponta, și Radu Cojocaru, fost deputat PNL în legislatura 1996 – 2000.

PMP i-a desemnat în comisia prezidențială pe Siegfried Mureșan, europarlamentar și purtător de cuvânt al PPE, și pe Lucian Alexandru Curtu, decanul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere la Universitatea Transilvania din Bvrașov.

Reprezentanții minorităților naționale sunt deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților din Cameră, și deputatul Ovidiu Ganț.

Guvernul l-a desemnat în comisia prezidențială pe Vasile Iuga, senior advisor PwC.