Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Cum a scăpat președintele Ford din două tentative de asasinat, în aceeași lună

ford.jpeg

Image source: 
www.whitehouse.gov

Să fii președintele SUA nu este deloc ușor, mai ales când există curente puternice împotriva establishment-ului. Una dintre principalele sarcini din fișa de post a președinților SUA pare să fi fost, de-a lungul istoriei, și aceea de a...scăpa teferi din tentativele de asasinat.

Imaginați-vă, de exemplu, că președintele Gerald Ford a avut parte de două incidente de acest gen într-o singură lună, chiar în luna septembrie. În ambele cazuri, atacul a venit din partea câte unei femei.

Pe 5 septembrie 1975, în timp ce președintele se afla în Sacramento, California pentru a susține un discurs, o tânără roșcată pe nume Lynette Fromme s-a apropiat de acesta și a îndreptat un pistol înspre el. Agenții Serviciilor Secrete au fost foarte abili, astfel încât au imobilizat-o pe femeie înainte ca ea să apese pe trăgaci. Lynette Fromme, membră a unei grupări de trafic de droguri, a fost arestată și condamnată la închisoare pe viață pentru crimă cu premeditare. În 1979 a reușit să evadeze din închisoare din statul Virginia de Vest unde se afla, dar a fost prinsă în apropiere și reținută.

După ce a scăpat de glonțul femeii roșcate, președintele Ford și-a continuat drumul spre Capitoliul din California pentru a-și susține discursul programat. Subiectul principal a fost... crima.

Peste doar 17 zile, pe 22 septembrie, o altă femeie a atentat la viața liderului de la Casa Albă, de data aceasta în San Francisco. Sarah Jane Moore, o fosta angajată FBI, instabilă psihic, a încercat să ridice arma spre Gerald Ford, dar un aghiotant al președintelui, Oliver Sipple, a prins-o instinctiv de braț. Cu toate acestea, femeia a tras un foc, dar, din fericire, glonțul nu și-a nimerit ținta.

Sarah Jane Moore a ajuns în aceeași închisoare din Virginia de Vest ca prima atacatoare a lui Ford  și, tot ca aceasta, a evadat, dar în 1989. S-a predat după două zile și a fost trimisă într-un penitenciar mai sigur.

Astăzi, ambele femei se află în închisoare.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România