Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un fost ultranaționalist antisemit din Ungaria emigrează în Israel

csanad_segedi.jpg

Csanad Szegedi
Csanad Szegedi a suferit o transformare din antisemit vehement în sionist
Sursa imaginii: 
www.jpost.com

Un fost euro-deputat al partidului ultra-naționalist Jobbik din Ungaria, Csanad Szegedi, a anunțat că emigrează în Israel. Cunoscut pentru antisemitismul său militant, Szegedi și-a schimbat atitudinea cu 180 de grade când a descoperit acum patru ani că provine dintr-o familie evreiască.

"Israel este o țară uimitoare și eu cred că fiecare evreu care locuiește în Diaspora trebuie să ia în considere Aliya - emigrarea în Israel, cel puțin o dată în viață", a spus Szegedi într-un interviu acordat cotidianului israelian Ma'ariv.

"Sunt mult mai multe elemente pozitive decât negative în a fi evreu, și cel mai mare dar pentru evrei este existența statului Israel. Dupa coșmarul prin care au trecut rudele mele în timpul Holocaustului, familia mea și cu mine dorim să facem parte din visul pozitiv pe care îl constituie Israel pentru noi", a adăugat fostul politician naționalist.

Szegedi, în vârstă de 34 de ani, a declarat că a început demersurile privind emigrarea în Israel, depunând actele necesare pentru el și familia sa, compusă din soie și doi copii.

Întrebat dacă ar fi interesat să intre în politica din Israel și chiar să devină deputat în Knesset, Szegedi a spus că e foarte interesat de politică și are o vastă experiență, dar deocamdată dorește să se concentreze pe combaterea antisemitismului în Europa.

Înainte de 2012 când a aflat că bunica sa a fost supraviețuitoare a lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz, Szegedi a ajuns până în postura de vice-președinte al Jobbik, unul dintre cele mai mari partide ultra-naționaliste din estul Europei, al treilea ca mărime din Ungaria. 

Szegedi s-a remarcat prin atitudinea sa tranșant anti-semită și xenofobă, dar în 2012 când presa a dezvăluit originea sa evreiască, el a demisionat din partid și a devenit un luptător îmotriva antisemitismului și un sionist fervent.