Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste după votul senatorilor în cazul Gabriel Oprea

protest_oprea_1.jpg

Gabriel Oprea e acuzat pentru ucidere din culpă, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină
Gabriel Oprea e acuzat pentru ucidere din culpă, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină
Sursa imaginii: 
RFI

Peste 1.500 de oameni protestează în faţa Senatului faţă de decizia parlamentarilor de a respinge cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Proteste sunt și la Cluj, Craiova și Constanța.

În București, protestatarii au pancarde cu mesaje precum ”Nu Imunitate!”, ”73 de indolenţi apără un impostor”, ”Vrem dreptate”, ”Alături de familia Gigină” sau ”Egalitate în faţa legii”, transmite Mediafax.

Protestul a fost iniţiat pe paginile de socializare.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a scris, pe Facebook că îi va cere președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună încă o dată la vot cererea DNA în cazul său, iar colegilor săi să voteze pentru începerea urmării penale, după ce, la votul de luni, i-a rugat să-l apere.

Partidul Național Liberal a anunțat deja că va cere, luni, reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva fostului vicepremier Gabriel Oprea. ”Îi propunem lui Liviu Dragnea să aplice în cazul lui Gabriel Oprea aceeași măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra 'Legii defăimării', anume să accepte reluarea votului”, cere PNL într-un comunicat de presă.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democrații nu vor bloca reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea și că ”PSD nu va avea nicio ezitare dacă se va ajunge în această situație”.

În legătură cu aceeași chestiune, președintele Klaus Iohannis spune că votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea arată că este nevoie de o reformă parlamentară, afirmând că trebuie începute discuțiile cu privire la imunitate.

Întrebat dacă Gabriel Oprea ar trebui să demisioneze din Parlament, șeful statului a răspuns că ”fiecare trebuie să hotărască singur ce face”.

Proteste în mai multe orașe

Peste 200 de persoane participă, joi seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca la un miting de protest faţă de votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea, aceştia scandând ”Casa Poporului, casa corupţiei”, după cum transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la protest s-au adunat, joi seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în urma unui apel lansat pe o reţea de socializare cu titlul ”Oprea este protejat, vrem să fie cercetat!”.

Câțiva protestatari au afişe cu mesaje precum ”DNA nu te Oprea”, ”Cercetaţi nu imunizaţi”, ”Integritate nu imunitate”, ”Casa Omorului”, acesta din urmă pe fundalul Casei Poporului.

Unul dintre participanţii la protest a declarat că oamenii au ieşit în stradă deoarece sunt nemulţumiţi de atitudinea senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea, în condiţiile în care aceştia ”au făcut scut” pentru colegul lor, scăpându-l de cercetarea justiţiei.

Participanţii la protest au plecat într-un marş prin centrul oraşului.

La Constanța s-au strâns câteva zeci de persoane, în Parcul Primăriei, pentru a protesta față de decizia dată de senatori în cazul lui Gabriel Oprea. Protestul a fost anunțat pe site-urile de socializare, dar la 18.00, ora de începere a acțiunii, mai puțin de 50 de persoane își făcuseră apariția în parc.

Oamenii au venit cu o tobă și trei pancarte pe care au scris mesaje către concetățeni, senatori și către Gabriel Oprea. Pe acestea se putea citi ”Constanţa, trezeşte-te”, ”Oprea, penal, marş la Tribunal” și ”Fără imunitate”.

Protestul s-a derulat pașnic, fără scandări sau evenimente deosebite.

Circa 30 de persoane s-au adunat, joi seara, în Piaţa ”Mihai Viteazul” din Craiova pentru a protesta faţă de decizia Senatului în cazul Oprea. La Craiova protestul a fost unul paşnic.