Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacian Cioloş despre criza refugiaţilor: România nu şi-a asumat obligaţii suplimentare

România nu şi-a asumat obligaţii suplimentare la Adunarea ONU de la New York în ceea ce priveşte criza migratorie, transmite premierul. Dacian Cioloş spune, într-un interviu acordat agenţiei Agerpres, că sprijinul pe care România îl poate oferi este în primul rând logistic şi cu resurse umane pentru protejarea frontierelor. În plan intern, premierul Cioloş reproşează o anumită lipsă de ambiţie din partea miniştrilor care ar fi trebuit să ducă mai departe reforma administraţiei.

La New York, preşedintele american Barack Obama a făcut apel la mai multă solidaritate, iar o parte a presei de aici a relatat că România, alături de alte şase state, ar urma să primească, prin schema de redistribuire europeană sau separat cel puţin de zece ori mai mulţi refugiaţi decât în 2015. În interviul acordat Agerpres, Dacian Cioloş susţine însă că prioritară este în continuare securizarea frontierelor şi implicit combaterea migraţiei ilegale, context în care România va participa la eforturi cu logistică şi resurse umane.

Vreau să fiu foarte clar: nu ne-am asumat obligații în plus aici, la New York, în afară de cele care sunt deja asumate la nivel European , transmite premierul.

În plan intern, Dacian Cioloş insistă că nu va candidat la alegerile parlamentare, însă invocă nevoia de schimbare în modul de a face politică în România. Economic, lucrurile au evoluat bine şi s-au adus simplificări. În domenii cheie, educaţie sau sănătate, s-au făcut paşi ce nu se făcuseră de ani de zile, a explicat premierul. Reforma administraţiei nu a ajuns însă în punctul dorit, declară Dacian Cioloş, care sugerează că miniştrii ar fi trebuit să abordeze lucrurile mai direct şi să arate mai multă ambiţie în schimbarea sistemului.