Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jeremy Corbyn reales în funcția de lider al Partidului Laburist britanic

corbyn_2016.jpg

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn și-a consolidat poziția în partid prin această victorie
Sursa imaginii: 
www.telegraph.co.uk

Jeremy Corbyn a fost reales în funcția de lider al Partidului Laburist, principalul partid de opoziție din Marea Britanie. El l-a învins pe contra-candidatul său Owen Smith în votul colegiului electoral compus din membri de partid, membri ai sindicatelor afiliate Partidului Laburist și simpatizanți care au plătit taxa de 25 de lire pentru a participa la acest scrutin.

Rezultatul votului a fost de 61,8% - 38,2% în favoarea lui Corbyn într-un scrutin poștal și pe internet și la el au participat peste 77% din cei peste 650000 de membri și afiliați, majoritatea dintre ei fiind noi susținători ai Partidului Laburist, mobilizați de ideile de stânga ale lui Corbyn.

Corbyn, unul dintre cei mai de stânga lideri din istoria Partidului Laburist, a fost nevoit să se supună realegerii la numai un an după ce a devenit lider pentru prima oară în urma nemulțumirii parlamentarilor partidului cu privire la modul în care-și exercită funcția.

În luna iulie 172 dintre cei 232 de deputați ai Partidului Laburist au votat o moțiune de neîncredere împotriva lui Corbyn, iar Smith a strâns suficiente semnături de sprijin din partea deputaților și a eurodeputaților Laburiști petru a declanșa o nouă alegere a liderului. 

În rândurile parlamentarilor săi și, mai important, a electoratului, Corbyn rămâne însă extrem de impopular, cel mai impopular lider al Partidului Laburist din istorie.

În sondajele de opinie Laburiștii sunt creditați cu regularitate cu 8 - 10% în urma Partidului Conservator condus de premierul Theresa May, într-o perioadă în care Marea Britanie trebuie să înceapă procesul de ieșire din Uniunea Europeană, ca urmare a votului din referendumul din 23 iunie 2016.