
Politică
Consiliul de Securitate al ONU discută de urgență situația din Alep
atac_alep_siria.jpg

Cererea a venit după ce bombardamentele intense au continuat sâmbătă, pentru a cincea zi consecutiv, asupra zonelor din Alep aflate sub controlul rebelilor. Armata regimului condus de președintele Bashar Al-Assad a declanșat vineri o ofensivă pentru a cuceri aceste cartiere.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat ”consternat” de ”escaladarea militară îngrozitoare” de la Alep.
Ban Ki-moon s-a referit la ”informații persistente despre raiduri aeriene implicând arme incendiare și muniție perfecționată, ca bombe capabile să perforeze buncăre”. El a subliniat că ”aparenta utilizare sistematică” a acestor bombe în zone locuite ”poate constitui crimă de război”.
Atacurile împotriva civililor din orașul Alep, în nordul Siriei, reprezintă ”o încălcare a dreptului internațional umanitar”, au declarat responsabili ai Uniunii Europene, citați de AFP.
”Suferințele provocate civililor nevinovați sunt o încălcare inacceptabilă a dreptului internațional umanitar”, au afirmat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri Externe, Federica Mogherini, și comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.
Ei au condamnat tirurile de artilerie și lansarea de bombe incendiare asupra orașului Alep, precum și ”atacul deliberat” al unui convoi umanitar în urmă cu aproape o săptămână și ”întreruperea intenționată a aprovizionării cu apă a majorității civililor care se mai află în oraș”.
Atacul convoiului umanitar, care a avut loc luni lângă Alep, s-a soldat cu moartea a peste 20 de civili și a stârnit proteste la nivel internațional.
Statele Unite afirmă că acest convoi a fost victima unei lovituri aeriene a aviației siriene sau aviației ruse care îl susține pe președintele sirian, Bashar Al-Assad.
Rusia, cu imagini video în sprijin, pune la îndoială faptul că distrugerea convoiului a fost provocată de o lovitură aeriană. Moscova neagă orice responsabilitate a aviației sale ori a puterii de la Damasc în această afacere.
Potrivit unor responsabili ai Națiunilor Unite, aproape două milioane de persoane sunt în prezent lipsite de apă la Alep, după ce aviația regimului sirian a bombardat o stație de epurare iar rebelii au închis alta ca măsură de represalii.
Din iulie 2012, orașul Alep este divizat între cartierele de vest, aflate sub controlul regimului, și cartierele de est, administrate de opozanți.
În comunicatul lor, dat publicității la Bruxelles, Federica Mogherini și Christos Stylianides consideră că suferințele la care sunt supuși civilii la Alep constituie ”un afront” adus lumii întregi.
”Aceasta riscă să ne îndepărteze mai mult de o reglementare negociată a conflictului, care rămâne singura modalitate de a-i pune capăt”, au subliniat ei.
Cei doi responsabili europeni au lansat un apel celor care au influență asupra regimului sirian și grupărilor armate ale opoziției ”să exercite o presiune maximă pentru ca aceste atacuri să înceteze”.
De asemenea, ei au cerut să se acționeze pentru asigurarea ”accesului umanitar liber și permanent la persoanele care au nevoie de acesta” și ”reluarea cât mai repede posibil a negocierilor sub auspiciile ONU la Geneva” pentru a pune capăt conflictului.
Un armistițiu de o săptămână negociat de Statele Unite și Rusia s-a încheiat luni iar eforturile diplomatice pentru a încerca restabilirea acestuia au eșuat, amintește AFP.