Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stângistul Jeremy Corbyn - salvator sau gropar al Partidului Laburist?

corbyn_reales.jpg

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn este foarte popular printre activiștii Laburiști, dar impopular în electoratul pe ansamblu
Sursa imaginii: 
PETER NICHOLLS / REUTERS

Jeremy Corbyn a făcut un apel la unitatea Partidului Laburist, imediat după realegerea sa cu o largă majoritate în fruntea principalului partid de opoziție din Marea Britanie. El riscă însă să se confrunte în continuare cu o opoziție puternică din partea multor deputați Laburiști care consideră că partidul nu are nicio șansă de victorie în alegeri cu Corbyn în frunte.

 

"Haideți să ștergem totul cu buretele începând de astăzi și să trecem împreună la treaba pe care trebuie s-o facem mai departe ca partid", spunea Corbyn imediat după anunțarea rezultatului oficial al scrutinului în care a obținut 62% din voturi față de 38% cât a obținut contracandidatul său, prea puțin cunoscutul deputat Owen Smith.

Liderul reales după numai un an de mandat se adresa fără doar și poate majorității deputaților săi, care prin votul lor de neîncredere din luna iulie au declanșat contestarea ce a dus la scrutinul timpuriu împotriva celui pe care ei îl consideră inapt să conducă partidul.

Realegerea sa triumfală, prin votul a peste 300000 de membri de partid, de sindicate afiliate și al simpatizanților care au plătit o taxă de 25 de lire sterline îi consolidează poziția în partid.

Acum două luni 172 din cei 232 de deputați ai Partidului Laburist au votat o moțiune de neîncredere, care deși nu a avut un efect legal de a-l destitui pe Corbyn, a încurajat un contra-candidat, în speță pe Smith, să strângă semnături de sprijin și să declanșeze un scrutin pentru funcția de lider.

Corbyn este considerat cel mai de stânga lider al Partidului Laburist din ultimii 35 de ani și deși alegerea sa a atras un număr imens de noi aderenți, în masa electoratului el este văzut ca un lider indecis, iar partidul apare în sondaje cu regularitate cu 10% în urma Partidului Conservator de guvernământ.

Dilema Laburiștilor

Deputații Laburiști au acum o mare dilemă: să ridice steagul alb și să capituleze în fața lui Corbyn recunoscându-i dreptul de a duce partidul înspre stânga sau să continue opoziția cu riscul de a provoca o sciziune în partid.

Corbyn se dovedește declarativ magnanim cu cei înfrânți, dar sprijinitorii săi și în special mișcarea Momentum, formată din stângiști radicali, vor să profite de această victorie ca să epureze partidul de cei pe care-i consideră "trădători".

În rândurile organizației Momentum se numără numeroși troțkiști, comuniști și în general oameni cu vederi radicale de stânga, mai puțin interesați de o victorie în alegerile generale din 2020 și mai mult devotați purității ideologice a partidului.

Liderul reales a mai spus că dorește să acorde un cuvânt mai important în partid militanților, ceea ce sună a avertisment voalat la adresa deputaților ce i se opun, împotriva cărora Momentum a amenințat deja cu deselecționarea automată în calitate de candidați la viitoarele alegeri.

În 2020 numărul deputaților, care sunt aleși prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur, va fi redus de la 650 la 600 și acest lucru va impune o redesemnare în număr mare a candidaților.

Cum guvernul Conservator trebuie să gestioneze procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără să aibă o idee precisă cum va face acest lucru, Partidul Laburist pare să aibă o ocazie importantă de a profita politic de această situație.

Nu este însă clar dacă victoria repetată după numai un an a lui Corbyn va permite Partidului Laburist să-și depășească criza profundă prin care trece sau va duce la destrămarea unuia dintre cele mai vechi partide socialiste din lume.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ