Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Oprea, demisie de la 1 octombrie

Fostul vicepremier Gabriel Oprea și-a depus luni seara demisia din Parlament începând cu 1 octombrie. Fostul ministru de interne a postat pe Facebook cererea depusă la Senat.

Demisia lui Gabriel Oprea din Senat a ajuns la biroul președintelui acestei Camere, Călin Popescu Tăriceanu, urmând ca Biroul Permanent să stabilească marți când va fi prezentată plenului.

Potrivit regulamentului, plenul Senatului trebuie să ia act de demisia senatorului și să constate vacantarea postului.

În textul postat pe pagina sa, fostul ministru Gabriel Oprea  invocă ''rețele'' care au scopul de a susține ''orice inițiativă care slăbește identitatea națională'', dovadă, în opinia sa, protestele din ultimii ani.

El atacă şi ONG-urile, caracterizându-le drept ''o lume deloc mai bună decât cea pe care o înfierează cu mânie proletară''.

Oprea insistă că i-a susținut pe cei care conduc DNA, SRI și SIE.

''Toți cei care mă cunosc pot confirma că am susținut Justiția, l-am susținut pe președinte, fie că a fost vorba de Traian Băsescu sau de Klaus Iohannis, pentru că am crezut în ideea națională. Puteți să-i întrebați pe cei doi președinți și pe toți cei care au condus sau conduc DNA, SRI și SIE care a fost atitudinea mea în acești ani de când sunt în politică. Vă asigur că am luat mereu deciziile bune pentru țară și că i-am susținut necondiționat atunci când a fost vorba despre interesul României. Dar, la un moment-dat, se pare că interesele unora nu s-au mai potrivit cu valorile mele. Și de-atunci, asaltul. Ca la manual: elaborat, planificat și coordonat după toate regulile propagandei, cu atacuri, cu denigrări, cu minciuni, cu proteste'', susține el.

Oprea conchide afirmând că nu a obstrucționat niciodată acțiunile justiției la adresa. ''Am totuși credința fermă că orice om rațional înțelege ca sunt cu totul nevinovat și că, după ce justiția se va pronunța, va înceta și acest val de agresiuni la care am fost supus de atâta amar de vreme'', încheie el.

Amintim, la începutul săptămânii trecute, Senatul a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea. În urma protestelor din stradă, Gabriel Oprea a anunţat, vineri, tot pe Facebook că va demisiona.

După ce renunţă la imunitatea de parlamentar, Gabriel Oprea va putea fi urmărit penal dacă DNA trimite o cerere în acest sens preşedintelui Klaus Iohannis.