Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri SUA: Primele 90 de minute de dezbatere electorală

Hillary Clinton şi Donald Trump s-au confruntat la Universitatea Hofstra în prima lor dezbatere televizată.

Vreme de peste 90 de minute cei doi au abordat- într-un stil de multe ori tăios, fără menajamente - subiecte privind economia, securitatea națională și direcția generală a țării.

Stiluri  contrastante, într-un format mai liber decât de obicei,  doamna Clinton zâmbitoare, disciplinată, evident mai bine pregatită pe dosarele în discuție, Donald Trump în multe momente încruntat, iritat, în defensivă. Hillary Clinton a urmat o direcție de atac previzibilă: rivalul ei este lipsit de experiență; planurile pe care le propune electoratului sunt nerealiste și char nocive, palmaresul său în afaceri -presărat cu falimente și practici dubioase - nu-l recomandă cu adevărat pentru funcția supremă în stat.

"În ultimii 40 de ani toți candidații la presedinție și-au făcut publice declarațiile de impozit. Trebuie deci să vă întrebați de ce n-o face și el. Cred că există câteva motive posibile: poate că nu-i cât de bogat pretinde că este, poate că nu-i atât de caritabil. Știm, din materiale investigative, că datorează în jur de 600 de milioane de dolari unor firme financiare interne și unor bănci străine. Sau poate că nu vrea ca voi, americanii, să aflați ca nu a plătit nimic în taxe federale, zero, adică zero, zero pentru trupe, zero pentru veterani, 0 pentru sănătate. Nu cred că vrea ca restul țării să afle motivele adevărate. Are probabil ceva de ascuns, ceva important, poate chiar extrem de grav."

Candidatul Republican a considerat că punctul vulnerabil al adversarei sale este politica urmată de președintele Obama, din a cărui administrație a făcut parte, o politică de eșec pe un front larg, de la tratate comerciale la sistemul normativ, regimul fiscal și politica medio-orientală.

"Președintele Obama și ministrul de externe Clinton au creat un vid din cauza modului în care au părăsit Irak-ul. Așa s-a format grupul Stat Islamic. Vorbește acum, și de multă vreme, că trebuie eliminați. Tot încearcă, de multă vreme, să-i elimine. Dar nici nu s-ar fi născut dacă ar fi lăsat ceva trupe în urmă, sau dacă am fi luat petrolul. Dacă l-am fi luat, ISIS-ul nu s-ar fi putut forma, pentru că petrolul este principala lor sursă de venit. Acum controlează rezerve peste tot, inclusiv în Libia, care ar fost un alt dezastru al ei."

Văzută de la Centrul de Presă, unde s-a pronosticat și analizat totul până la epuizare în ultimele două zile, dezbaterea a dezvăluit încă o dată gloria și derizoriul procesului electoral american.

"Toată lumea îl va declara învingător pe Trump dacă rămâne calm și nu gafează clar. Nu-i nici măcar nevoie să spună ceva inteligent, sau să apară cu vreun plan concret,  care să aibă sens și să ducă la progres. Pur și simplu trebuie să evite o greșeală", consideră anticipativ trimisul special al televiziunii luxemburgeze de limbă germană RTL.

Acesta era consensul în privința standardului impus lui Trump, și din acest punct de vedere miliardarul și novicele politic nu a avut, se pare, o seară prea bună, părând chiar obosit în momentele în care o critica pe Hillary Clinton pentru lipsa ei de rezistență fizică.

"Cineva îmi spunea că modul cel mai bun de a urmări aceste dezbateri este fără sonor, pentru că aproape nu contează ce spun, contează doar aparența, cum arată cei doi, percepția publicului. Istoria o dovedește și ea, impresia lăsată de rivali este cea care decide cine câștigă și cine pierde",opina pentru RFI reputatul jurnalist de la BBC Jon Sopel.

Paradoxul este că niciodată n-au fost doi rivali la generale mai diferiți prin experiența politică și mai asemănători ca statut de celebrități într-o cultură a celebrității, în care mai totul se judeca epidermic, la detaliul minor, la momentul spectaculos, deseori gestic, non-verbal,  care limpezește totul dar care din păcate, în acest gen de montare politică întârzie să apară, cum a întârziat și ieri, amânând deznodământul, cum se întâmplă mai întotdeauna, pentru preziua sau ziua alegerilor.

Asta la capitolul derizoriu.

La capitolul glorie trebuie notat faptul că miza este enormă, și ca substanță, așa marginalizată cum este ea contează, poate mai mult decât oricând.

"Dezbaterea din această seară ar putea fi crucială. Cred că e cea mai importantă după cea din 1980. Țara vrea disperat o schimbare, dar nu există încredere în Hillary Clinton. Există dubii însă și în ce-l privește pe Trump, și depinde doar de el să le risipească, arătând că are judecată și temperamentul necesar”, observa deputatul de New York Peter King, care este unul dintre "surogații," purtătorii de mesaj ai candidatului Republican.  Donald Trump a părut multora perdant în câteva momente cheie, adăugând, conform multor analize "la cald",  dubii noi la noianul deja existent.