Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri SUA: 90 de minute de dezbatere electorală

Hillary Clinton şi Donald Trump s-au confruntat la Universitatea Hofstra în prima lor dezbatere televizată.

Vreme de peste 90 de minute cei doi au abordat--intr-un stil de multe ori taios, fara menajamente--subiecte privind economia, securitatea nationala si directia generala a tarii.

Stiluri  contrastante, intr-un format mai liber decit de obicei,  doamna Clinton zimbitoare, disciplinata, evident mai bine pregatita pe dosarele in discutie, Donald Trump in multe momente incruntat, iritat, in defensiva. Hillary Clinton a urmat o directie de atac previzibila: rivalul ei este lipsit de experienta; planurile pe care le propune electoratului sunt nerealiste si char nocive, palmaresul sau in afaceri--presarat cu falimente si practici dubioase-- nu-l recomanda cu adevarat pentru functia suprema in stat.
 
"In ultimii 40 de ani toti candidatii la presedintie si-au facut publice declaratiile de impozit.  Trebuie deci sa va intrebati de ce n-o face si el. Cred ca exista citeva motive posibile: poate ca nu-i cit de bogat pretinde ca este, poate ca nu-i atit de caritabil. Stim din materiale investigative ca datoreaza in jur de 600 de milioane de dolari unor firme financiare interne si unor banci straine. Sau poate ca nu vrea ca voi, americanii sa aflati ca nu a platit nimic in taxe federale, zero, adica zero, zero pentru trupe, zero pentru veterani, pentru sanatate. Nu cred vrea ca restul tarii sa afle motivele adevarate. Are probabil ceva de ascuns, ceva important, poate chiar extrem de grav."
 
Candidatul Republican a considerat ca punctul vulnerabil al adversarei sale este politica urmata de presedintele Obama, din a carui administratie a facut parte, o politica de esec pe un front larg, de la tratate comerciale la sistemul normativ, regimul fiscal si politica medio-orientala.
 
"Presedintele Obama si ministrul de externe Clinton au creat un vid din cauza modului in care au parasit Irak-ul. Asa s-a format grupul Stat Islamic. Vorbeste acum, si de multa vreme, ca trebuie eliminati. Tot incearca, de multa vreme, sa-i elimine. Dar nici nu s-ar fi nascut daca ar fi lasat ceva trupe in urma, sau daca am fi luat petrolul. Daca l-am fi luat, ISIS-ul nu s-ar fi putut forma, pentru ca petrolul este principala lor sursa de venit. Acum controleaza rezerve peste tot, inclusiv in Libia, care ar fost un alt dezastru al ei."
 
Vazuta de la Centrul de Presa, unde s-a pronosticat si analizat totul pina la epuizare in ultimele doua zile, dezbaterea a dezvaluit inca o data gloria si derizoriul procesului electoral american. 
 
"Toata lumea il va declara invingator pe Trump daca ramine calm si nu gafeaza clar. Nu-i nici macar nevoie sa spuna ceva inteligent, sau sa apara cu vreun plan concret,  care sa aiba sens si sa duca la progres. Pur si simplu trebuie sa evite o greseala". considera anticipativ trimisul special al televiziunii luxemburgeze de limba germana RTL.
Acesta era consensul in privinta standardului impus lui Trump, si din acest punct de vedere miliardarul si novicele politic nu a avut, se pare, o seara prea buna parind chiar obosit in momentele in care o critica pe Hillary Clinton pentru lipsa ei de rezistenta fizica.
"Cineva imi spunea ca modul cel mai bun de a urmari aceste dezbateri este fara sonor, pentru ca aproape nu conteaza ce spun, conteaza doar aparenta, cum arata cei doi, perceptia publicului. Istoria o dovedeste si ea, impresia lasata de rivali este cea care decide cine cistiga si cine pierde.",opina pentru RFI reputatul jurnalist de la BBC Jon Sopel. 
Paradoxul este ca niciodata n-au fost doi rivali la generale mai diferiti prin experienta politica si mai asemanatori ca statut de celebritati intr-o cultura a celebritatii, in care mai totul se judeca epidermic, la detaliul minor, la momentul spectaculos, deseori gestic, non-verbal,  care limpezeste totul dar care din pacate, in acest gen de montare politica intirzie sa apara, cum a intirziat si ieri, aminind deznodamintul, cum se intimpla mai intotdeauna, pentru preziua sau ziua alegerilor.
Asta la capitolul derizoriu.
La capitolul glorie trebuie notat faptul ca miza este enorma, si ca substanta, asa marginalizata cum este ea conteaza, poate mai mult decit oricind.
"Dezbaterea din aceasta seara ar putea fi cruciala. Cred ca e cea mai importanta dupa cea din 1980. Tara vrea disperat o schimbare, dar nu exista incredere in Hillary Clinton. Exista dubii insa si in ce-l priveste pe Trump, si depinde doar de le sa le risipeasca, aratind ca are judecata si temperamentul necesar."observa deputatul de New York Peter King, care este unul dintre "surogatii," purtatorii de mesaj ai candidatului Republican.  Donald Trump a parut multora perdant in citeva momente cheie, adaugind, conform multor analize "la cald",  dubii noi la noianul deja existent.