Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Ordinul Carol I - o decorație de un secol

ordinul-carol-i.jpg

Ordinul Carol I
Image source: 
familiaregala.ro

Decorațiile reprezintă unul dintre simbolurile cele mai sugestive ale valorii unor persoane în istoria statului. Astăzi, când se comemorează mai bine de un secol de la moartea Regelui Carol I, la Accent pe istorie vorbim despre ordinul dinastic instituit de acesta: Ordinul Carol I.

În urma cu 102 ani (27 septembrie 1914), la Castelul Peleș a murit Regele Carol I, primul rege al românilor. Parte a moștenirii valoroase pe care acesta a lăsat-o României este și distincția regală care îi poartă numele.

Ordinul Carol I a fost înființat pe 10 mai 1906 de Majestatea Sa Regele Carol I al României cu ocazia jubileului a 40 de ani de domnie, pentru a răsplăti, la cel mai înalt nivel, serviciile aduse statului român.

Decorația cuprinde patru grade superioare și poate fi oferită unui număr maxim de 100 de membri, incluzându-i pe cei în viață cărora le-a fost decernat înainte de 1948. În ordine crescătoare, cele patru grade sunt următoarele: Comandor (limitat la 40 membri), Mare Ofițer (limitat la 30 membri), Mare Cruce (limitat la 20 membri), și Colan (limitat la 10 membri).

Ordinul Carol I îi revine de drept principelui moștenitor și este acordată celorlați principi la împlinirea vârstei de 18 ani. Gradul de Mare Cruce se conferă membrilor Familiei Regale, iar gradul de Mare Ofițer membrilor familiei extinse a regelui.

Regina Maria a primit Ordinul Carol I, în grad de Mare Cruce, pe care îl purta în cadrul ceremoniilor conform rigorilor strict stabilite de regulament. De pildă, panglica lată a decorației, numită lentă, trebuia să aibă lungimea de un metru și să fie purtată ca o eșarfă strânsă pe umăr cu o bijuterie sau prinsă la talie (conform Luminiţei Iordache, cercetător în cadrul Muzeului Militar Național).

Criteriile pentru a primi ordinul dinastic au vizat întotdeauna cele mai înalte standarde. De exemplu, pentru a primi gradul de Comandor o persoană trebuia să aibă 20 de ani împliniți în funcție, fie că era funcționar public sau militar. Pentru politicieni condiția era să fi îndeplinit cel puțin un an pe postul de președinte al consiliului de miniștri (conform Luminiţei Iordache, cercetător în cadrul Muzeului Militar Național). Acestora li se acorda Ordinul Carol I, în grad de Colan, printre personalităţile care au primit această distincţie aflându-se Ion C. Brătianu, Petre P. Carp, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, precum şi mareşalii României, Alexandru Averescu şi Constantin Prezan. Colanul se mai conferea principilor şi şefilor de stat străini, pentru servicii deosebite aduse statului român.

Regele Mihai I, singurul care poartă Colanul și Marea Cruce, este Mare Maestru și suveran al Ordinului, care a fost reinstaurat pe 5 ianuarie 2005, după o lungă perioadă de absență, începută cu abdicarea forțată a regelui din 1947.

Posesorii ordinului, indiferent de grad, se numesc Cavaleri ai Ordinului Carol I.

Cu decorații sau fără, nu uitați că istoria continuă…

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România