Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia înăsprește tonul față de Elveția, pe tema liberei circulații

geneva.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Italia a înăsprit tonul față de Elveția, după ce alegătorii din cantonul Ticino au cerut, prin referendum, autorităților să acorde prioritate lucrătorilor elvețieni față de cei străini, transmite Associated Press.

În cadrul referendumului de duminică, locuitorii au aprobat în proporție de 58 la sută ca, în cazul în care un lucrător european are aceleași calificări și aptitudini cu ale unui localnic, autoritățile să-l prefere pe cel din Ticino.

După cum remarcă ziarul britanic Daily Express, rederendumul a fost orchestrat de formațiunea populistă Uniunea Democrată de Centru, foarte populară în rândul elvețienilor de limbă italiană.

Italia, însă, a avertizat luni că Elveția ar putea suferi consecințe. Ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, și-a exprimat speranța că referendumul nu va avea implicații practice. El a avertizat însă că fără libera circulație, relațiile dintre Elveția și UE vor fi sub semnul întrebării.

AP a remarcat, în mod ironic, faptul că vocea cea mai sonoră în rândul criticilor a fost cea a lui Roberto Maroni, liderul formațiuni anti-migrație Liga Nordului. El s-a plâns că votul îi va afecta pe italienii care lucrează în Ticino și a promis să le protejeze drepturile.

Elveția se bazează pe mai bine de 120 de contracte bilaterale cu Uniunea Europeană pentru accesul pe piața unică. Relațiile cu Bruxelles-ul au devenit oricum neclare după ce, în februarie 2014, alegătorii elvețieni s-au pronunțat pentru limite privind imigrația din UE – ceea ce reprezintă o încălcare clară a acordului privind libera circulație a persoanelor.

Financial Times notează că Ticino, un canton de la granița cu Italia,  cu 350.000 de locuitori, este probabil cel mai expus față de lucrătorii străini,  dat fiind că  acolo se înregistrează 62000 de treceri ale frontierei pe zi, de către cei care lucrează la nivel local.