Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul Londrei, Sadiq Khan, vrea permise de lucru pentru Capitală

saqiq_khan.jpg

Sadiq Khan
Primarul Londrei Sadiq Khan dorește o politică specială de imigrație pentru Capitală
Sursa imaginii: 
Getty Images

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus că dorește un sistem special de permise de lucru pentru viitorii migranți în Capitală după Brexit - ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Primarul Khan a declarat că negociază în acest sens cu ministrul pentru Brexit, David Davis, ministrul de finanțe, Phillip Hammond și predecesorul său în funcție, ministrul de externe, Boris Johnson. 

Khan a spus într-un interviu la Sky News că planul este pus la punct de un grup de reprezentanți ai comunității de afaceri care "lucrează la un model care să asigure că vom putea continua să recrutăm și să atragem talente".

Primarul Khan, care este membru al Partidului Laburist de opoziție, a spus că se va întâlni pentru a discuta această chestiune și cu premierul și lider al Partidului Conervator, Theresa May.

"Eu cred că guvernul recunoaște că nu este interesul nimănui să obținem un acord prost cu UE", a mai spus el.

Khan a fost ales în luna mai primul primar musulman al unei capitale din UE, cel mai populat oraș din Uniune.

Pe 23 iunie, aproape 60% dintre cetățenii cu drept de vot care s-au prezentat la urne în Londra au votat în referendum favoarea rămânerii în UE față de 52% car au votat pe plan național în favoarea părăsirii.

"Londra e deschisă"

Khan a spus că oricât de atractivă ar părea ideea unui "oraș stat" el nu plănuiește o "blocadă dincolo de M25" - autostrada de centură a Londrei.

"Cele mai importante trei cuvinte pe care le spun când călătoresc în jurul lumii sunt - Londra e deschisă", a adăugat Khan.

La ora actuală populația Londrei depășește 8,5 milioane de locuitori, dintre care circa 40% sunt născuți în afara Marii Britanii.

Populația Londrei reprezintă circa 13% din populația Regatului Unit, dar contribuția Capitalei la produsul intern brut al țării este de 22%.

Potrivit celor mai recente statistici oficiale în anul 2015 în Londra au fost în medie 94000 de români, majoritatea lucrând în calitate de constructori și menajere. 

Guvernul nu a decis încă ce sistem va înlocui actualul principiu al libertății de mișcare a persoanelor în cadrul UE, iar premierul May a declarat că nu va depune anul acesta notificarea potrivit articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanșează procesul de ieșire al Marii Britanii din UE, iar așteptările sunt că-l va invoca anul viitor.

După depunerea notificării urmează un interval de doi ani de negocieri după care statutul de membru UE încetează.