Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Acordul de la München - ”onoare” și război

munchen.jpg

De la stânga la dreapta: Chamberlain, Daladier, Hitler, Mussolini și Galeazzo Ciano (ministrul fascist de externe al Italiei) înaintea semnării Acordului prin care regiunea Sudetă a Cehoslovaciei a fost cedată Germaniei naziste (septembrie 1938)
Image source: 
wikipedia.org

La sfârșitul lui septembrie 1938, în Germania, se semna unul dintre cele mai cunoscute documente din istorie, Acordul de la München. Acesta este amintit și în prezent în numeroase contexte internaționale, mai ales când se discută despre conciliatorism și despre slăbiciunile acestuia. Să reamintim cum s-au întâmplat lucrurile.

După ce în martie 1938 Hitler anexase cu succes Austria, acesta a început să emită pretenții și asupra unor teritorii din Cehoslovacia, unde locuiau vorbitori de limba germană. Cu intenția de a evita izbucnirea războiului, prim-ministrul englez Neville Chamberlain i-a făcut două vizite lui Hitler în Germania, în luna septembrie. Deși în cadrul primei întâlniri se ajunsese la un acord favorabil dictatorului cu privire la regiunea Sudetă din Cehoslovacia, acesta cotinua să își mărească pretențiile.

Astfel, pe 22 septembrie, în cadrul celei de-a doua întâlniri, la Godesberg, Hitler a cerut cedarea imediată a regiunii Sudete către Germania și evacuarea populației cehoslovace de pe teritoriul acesteia până la sfârșitul lunii (Memorandumul de la Godesberg). Cererea liderului nazist a fost respinsă atât de guvernul cehoslovac, cât și de cel francez și britanic. Ziua următoare, pe 23 septembrie, Cehoslovacia a început mobilizarea trupelor, în timp ce Hitler l-a anunțat pe premierul Regatului Unit că pe 28 septembrie va declara mobilizarea generală.

Într-o ultimă încercare de a evita un război pentru care nu era pregătit,  Chamberlain a propus o întâlnire între șefii guvernelor francez, englez, italian, german și cehoslovac, pentru a rezolva situația. Hitler, la apelul lui Mussolini, a acceptat propunerea și a stabilit ca întâlnirea să aibă loc la München, fără participarea Cehoslovaciei, însă.

Pe 29 septembrie 1938, la ora 12:45, începea ședința de lucru între cei patru lideri, iar la ora unu a nopții, deci, practic pe 30 septembrie, a fost semnat acordul, care îndeplinea condițiile lui Hitler. Regiunea Sudetă urma să fie anexată de Germania, o comisie internațională urmând să traseze noile frontiere, iar cehii din regiune erau obligați să evacueze teritoriul până pe 10 octombrie.

Premierii francez și britanic, Édouard Daladier și Neville Chamberlain, s-au întors acasă pe un val de triumf al aparentei reușite de a evita războiul, Chamberlain spunând publicului că a obținut pacea cu onoare.

Winston Churchill, unul dintre criticii săi aprigi, i-a răspuns: ”Ai avut de ales între război și lipsă de onoare. Ai ales lipsa de onoare și vei avea război”. 

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România