Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Puterea de la Chişinău se teme de accederea unui candidat pro-european la prezidenţiale”

poza_ciobanu.jpg

Vitalie Ciobanu, analist politic

În Republica Moldova începe oficial, vineri, campania electorală pentru prezidențialele din 30 octombrie. Candidații înscriși în cursă au la dispoziție 30 de zile pentru a convinge alegătorii că merită să ajungă în fotoliul de șef al statului.

Astăzi, este ultima zi în care persoanele care își doresc să candideze la președinție pot prezenta semnăturile colectate de grupurile de iniţiativă. Până în prezent, au fost înregistrați opt concurenți electorali. Printre aceștia sunt liderul democraților, Marian Lupu, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, liderul PPEM, Iurie Leancă, cel al partidului "Demnitate și Adevăr ", Andrei Năstase.

De asemenea, astăzi a fost înregistrată în cursă Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor. Cum va fi campania electorală pentru prezidențiale și cine ar putea accede în turul doi? 

Analistul politic, Vitalie Ciobanu,  spune într-un interviu la RFI că actuala campanie electorală va fi  profund inegală, pentru că partidul puterii deține toate pârghiile pentru a-și aronda victoria în acest scrutin și asta ”în ciuda imensei impopularități de care se ”bucură” regimul Plahotniuc”.

”Populația este revoltată, și pe bună dreptate, de viață pe care o are. Scandalul pe cale îl urmărim legat de listele electorale, brusc numărul alegătorilor a crescut cu o treime față de numărul cetățenilor care locuiesc în mod real în R.Moldova și Comisia Electorală Centrală nu este deranjată de această măsluire, puterea se face și ea că nu este o problemă, strânge din umeri.

Ce vreți, astea sunt datele oficiale din registru. Există o mare temere că alegerile din 30 octombrie, în ciuda faptului că populația și-a dorit un președinte ales prin vot direct și universal, să nu aducă un rezultat dorit de majoritatea poporului. Dar, iarăși, care majoritate? Moldovenii sunt foarte împărțiți, din păcate.

Populația este împărțită și pe criterii politice. Și geopolitica este, de fapt, folosită cu abilitate de actualul regim de la guvernare pentru a crea o anumită sperietoare și a se prezenta pe sine drept singurul garant al europenității și al cursului pro-occidental”.

În opinia expertului de la Chișinău, va fi o campanie electorală cu multe durități, liderii opoziției pro-europene fiind vizați.”Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr este foarte atacat, persecutat în mediile de informare și de propagandă ale actualei puteri. Dar în mod suspect, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor este menajat de actuala putere. Deși oficialii moldoveni în fața europenilor, a americanilor în general pozează și vorbesc despre pericolul rusesc, ei sunt singurii legatari ai opțiunii democratice și pro-europene, în realitate vedem că au o atitudine destul de prietenoasă față de Igor Dodon, omul Moscovei și sunt foarte ostili și perfizi în metodele pe care le aplică în raport cu opoziția pro-europeană, anti-oligarhică. Această realitate, acest tablou nu are cum să nu trezească suspiciuni”.

”Eu cred că asistăm la o mare campanie de intoxicare. În realitate, actuala putere se teme nu atât de un președinte pro-rus care ar putea eventual să fie ales, în două tururi, sper să nu ajungem până acolo, cât mai ales de un candidat al opoziției credibile, nu știm încă cine va fi acesta Andrei Năstase, liderul PDA sau Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, ei trebuie să decidă.

Deci se tem și vor încerca să blocheze accederea unui candidat credibil, pro-european și anti-mafie în turul doi. Aici se joacă de fapt viitorul Moldovei”, continuă analistul Vitalie Ciobanu.    

Referindu-se la persoanele care vor să candideze la președinție și numărul mare al acestora, comentatorul de la Chișinău susține că, pe de o parte, este strategia actualei guvernări de a lansa așa zișii spoileri sau iepuri electorali, meniți să divizeze votul, în special votul electoratului protestatar, anti-oligarhic.

Dar există și tendința de parvenire pe care o au moldovenii.”Mulți dintre ei sunt nemulțumiți și încearcă să joace o șansă. Mai avem și idealiști. Nu putem exclude și o asemenea categorie de candidați. Și oameni mânați evident de motive pecuniare, dorința de a parveni,de a obține o poziție influentă în stat, de a se realiza. Motivele pot fi diferite, dar asta vorbește în mare, ca să trag o concluzie, despre imaturitatea societății moldovene”.

În ceea ce privește șansele unor candidați de a accede în turul doi al alegerilor prezidențiale, Vitalie Ciobanu afirmă că deocamdată este greu de făcut predicții, dar Igor Dodon, liderul socialiștilor este unul din favoriți

”Din date obiective, avem un număr mare de populație care încă mai oftează după regimul sovietic și maica Rusia care între timp a declanșat războaie hibride în preajma noastră, dar asta văd că îi afectează mai puțin pe unii concetățeni de-ai noștri. Un alt candidat - aici enigma se va dezlega, reprezentantul opoziției pro-europene, Maia Sandu sau Andrei Năstase sau Marian Lupu, candidatul oficial al puterii. Asta ar fi ecuația turului doi.

Din toate informațiile de care dispunem, din percepțiile publice pe care le putem cuantifica, până în acest moment, cam așa se aranjează acest tablou electoral”, explică la RFI comentatorul moldovean, Vitalie Ciobanu.

 
Vitalie Ciobani, intervievat de Valeria Viţu