Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Dilma Rousseff – un destin tumultuos

dilma1970.jpg

Dilma Rousseff pe banca acuzaților într-un tribunal din Brazilia, 1970
Image source: 
usefulstooges.com

La începutul lunii septembrie, Senatul brazilian a votat revocarea din funcție a președintei Dilma Rousseff, acuzată că a administrat ilegal bugetul țării. Până să devină primul om în stat, Dilma Rousseff a avut un destin tumultuos.

Astăzi accentul cade pe prima femeie din istorie care a ocupat funcția de președinte a Braziliei, Dilma Rousseff. Deși recent destituită pe fondul unor acuzații de încălcare a legilor fiscale, aceasta a afișat de-a lungul mandatelor sale imaginea unui lider foarte puternic. De unde poate proveni puterea sa de caracter?

Dilma Rousseff s-a născut în 1947 în orașul Belo Horizonte din Brazilia. Tatăl său era un avocat bulgar, fost-comunist, care emigrase în Brazilia, iar mama sa era profesoară.

În 1964, în Brazilia a avut loc o lovitură de stat în urma căreia s-a instalat la putere un regim militar care a durat până în 1985. Viața Dilmei a fost inevitabil marcată de această perioadă.

Astfel, la vârsta de 16 ani, brazilianca s-a alăturat unor organizații, inclusiv unor grupări urbane de gherilă, care luptau împotriva regimului militar nou impus. În scurt timp, în anii ’70 a ajuns chiar să conducă o astfel de formațiune politico-militară. Pentru a asigura fonduri grupării sale, a pus la cale un jaf care l-a vizat pe fostul guvernator al orașului Sao Paolo. A fost prinsă și arestată în ianuarie 1970, torturată timp de 22 de zile și eliberată după aproape doi ani.

După închisoare, și-a continuat studiile, iar în 1977 a devenit licențiată în economie.

Anul 1990 a marcat intrarea în politică a Dilmei Rousseff, trei ani mai târziu, aceasta devenind deja secretar al Energiei și Comunicațiilor, iar în 2000 membră a Partidului Muncitorilor.

În anul 2003, președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a numit-o pe Rousseff Ministru al Energiei, poziție din care a devenit cunoscută prin implementarea programului ,,Electricitate pentru toți”, menit să asigure curent electric gospodăriilor din regiunile subdezvoltate ale Braziliei.

Anul 2010 a venit să confirme istoria tumultoasă a Dilmei Rousseff, prin lupta pe care aceasta a început-o cu diagnosticul de cancer limfatic. Încă o luptă câștigată, de altfel.

Tot anul 2010 îi aduce braziliencei și 56% din voturile cetățenilor în cursa pentru funcția de președinte. Astfel, Dilma Rousseff a devenit prima femeie șef de stat a Braziliei de la moartea Reginei Maria I a Regatului Unit al Portugaliei, Braziliei și Algarvelor din 1816.

Reconfirmată în funcție în 2014, președinta Braziliei a fost asociată cu scandalul de corupție care a implicat compania petrolieră Petrobras – în perioada 2003-2010 Rousseff a făcut parte din boardul de conducere al companiei.

Finalul acestei veri a coincis și cu finalul mandatului de președinte al Dilmei Roussef, care a fost demisă pentru încălcarea legilor bugetare.

Până la următoare întâlnire, nu uitați că istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România