
Politică
Obama, la funeraliile lui Shimon Peres: Ideea sa despre pace nu a fost niciodată naivă
obama_funeraliile_shimon_peres_ideea_pace_niciodata_naiva.jpg

În opinia lui Barack Obama, Shimon Peres a demonstrat că dreptatea şi speranţa sunt esenţa conceptului sionist: "O viaţă liberă într-o patrie recâştigată, o viaţă sigură într-o naţiune care se poate apăra singură, o viaţă deplină. Aceasta este viaţa lui Shimon Peres. Acesta este statul Israel. Aceasta este istoria poporului evreu în ultimul secol. A fost posibil prin generaţia părinţilor fondatori, printre care se numără Shimon Peres".
"A vrut o viaţa mai bună pentru oameni, nu doar aici, ci în întreaga lume. Contribuţia sa la dezvoltarea acestei naţiuni a fost fundamentală. Pentru generaţia mai tânără, Shimon probabil va fi păstrat în memorie pentru procesul de pace care nu a fost finalizat niciodată", afirmă şeful Casei Albe.
"Ideea sa despre pace nu a fost niciodată naivă. A înţeles că este vorba de o regiune măcinată de războaie, în care foarte frecvent, tinerii arabi sunt învăţaţi să urască Israelul. A înţeles cât de greu de dobândit ar fi pacea. Nu cred că a fost naiv. A înţeles prin experienţe dure că adevărata securitate se realizează prin pacea cu vecinii. Poporul evreu nu s-a născut pentru a conduce alt popor, ar spune Shimon Peres. El ar spune: suntem împotriva sclavilor şi stăpânilor", declară Barack Obama.
Zeci de lideri politici străini au fost prezenţi vineri la Ierusalim, la funeraliile fostului premier şi preşedinte israelian, Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
La ceremonie au participat între alţii preşedintele Franţei, François Hollande, cel al Germaniei, Joachim Gauck, Prinţul Charles, Regele Spaniei, preşedintele Italiei, cel al Ucrainei, preşedintele Poloniei şi fostul preşedinte american Bill Clinton.
Şeful statului român a participat şi el la ceremonie. "Preşedintele Klaus Iohannis a transmis cele mai sincere condoleanţe poporului israelian şi a evocat personalitatea marcantă a lui Shimon Peres şi contribuţia însemnată pe care acesta a adus-o istoriei noastre recente, prin încrederea sa de nezdruncinat în posibilitatea unui Nou Orient Mijlociu, dominat de pace, stabilitate, înţelegere şi încredere", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Klaus Iohannis a avut scurte întrevederi cu omologul israelian, Reuven Rivlin şi cu premierul Benjamin Netanyahu. Cu ocazia participării la ceremonia de la Ierusalim, preşedintele român a mai avut scurte discuţii cu o serie de omologi şi înalţi oficiali, precum preşedinţii Franţei, Germaniei, Slovaciei, Poloniei, Ciprului, precum şi cu Regele Spaniei, Marele Duce de Luxemburg, prim-miniştrii Canadei şi Belgiei.