Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria interzice purtarea vălului islamic integral în public

burqa.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Suzanne Plunkett

Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri o lege care interzice purtarea vălului islamic integral în public. Bulgaria devine astfel a treia țară europeană, după Franța și Belgia, care instituie o astfel de lege, transmite corespondentul RFI la Sofia.

Vălul islamic integral va fi interzis în toate spațiile publice de pe întreg teritoriul țării. Cunoscută ca  ”legea burqa”, noua lege prevede amenzi de la 100 de euro, la prima abatere, până la 750 de euro în caz de recidivă.

Oficial ascunderea feței în public este interzisă. Niqab-urile și burqas vor putea fi purtate acasă sau la ceremoniile religioase.

Legea apare după ce mai multe comunități locale adoptaseră o măsură similară, la inițiativa partidelor naționaliste. Mai multe orașe bulgărești, precum Pazardjik și Stara Zagora, au interzis deja vălul islamic încă din luna aprilie a acestui an.

Comunitatea musulmană din Bulgaria reprezintă circa 12% din populație. Sunt mai ales suniți, din cadrul minorității turce și pomace (de etnie slavă).

Vălul integral era purtat doar în cadrul comunităților salafiste, care au apărut de câțiva ani în interiorul minorității rome. Autoritățile au întreprins în ultimele ani câteva anchete împotriva islamismului radical vizând membri ai acestei comunități.